150 rechercheurs op liquidatiegolf

De politie heeft 150 rechercheurs op de recente liquidatiegolf in de Amsterdamse onderwereld gezet. Dat zegt politiechef Gerard Bouman tegen persbureau het ANP. Een team uit Midden-Nederland is ingeschoven, zodat er meer politiemensen aan het onderzoek kunnen bijdragen.

Bouman noemt het onderzoek als voorbeeld van de flexibiliteit van de Nationale Politie, die sinds begin dit jaar bestaat. ‘Met 26 korpsen had Amsterdam niet zo gemakkelijk bijstand kunnen krijgen als dat nu met één korps het geval is’, aldus Bouman. Bekijk hier een interactief overzicht van de liquidaties in en rond Amsterdam van afgelopen jaar.

Bouman is verder ‘hartstikke tevreden’ over de prestaties van de Nationale Politie. Volgens Bouman neemt de dagelijkse criminaliteit zoals inbraken, overvallen en straatroven af, terwijl het opsporingspercentage toeneemt.

Als het opsporingspercentage daadwerkelijk daalt, zou dat juist gaan om een trendbreuk. De laatste jaren worden namelijk steeds minder misdrijven opgelost, blijkt uit de laatste officiële cijfers.

Dat de dagelijkse criminaliteit afneemt, past juist een trend die jaren geleden werd ingezet. Het aantal misdrijven daalt al sinds 2005.