16 aanhoudingen in koffiehuizen Amsterdam (UPDATE)

De politie heeft in Amsterdam-West zaterdagavond invallen gedaan bij drie koffiehuizen in Amsterdam een inval gedaan. Er zijn 16 mensen aangehouden voor illegaal gokken, bezit van harddrugs en het niet kunnen laten zien van identiteitsbewijzen. Maandag waren de meesten weer op vrije voeten.

Liquidaties

Twee zitten er nog vast. Volgens de politie ging et om een controle die onderdeel is van de aanpak van liquidaties, waarbij plaatsen waar criminele groeperingen zich mogelijk ophouden worden gecontroleerd. Bij de invallen waren ook het Openbaar Ministerie, gemeente Amsterdam, Defensie, Douane, Inspectie SZW, en de Belastingdienst aanwezig.

Vuurwapens

De politie stelde aan het begin van de avond een onderzoek in bij de horecagelegenheid aan de Admiraal de Ruijterweg na een melding dat zich daar mogelijk personen met een vuurwapen zouden bevinden. Een persoon die er vandoor wilde gaan werd buiten aangehouden. Hij had geen vuurwapen bij zich. Twee personen zijn binnen aangehouden omdat zij geen identiteitsbewijs konden tonen. Omdat de politie informatie had dat deze horecagelegenheid een ontmoetingsplek is van mensen uit het criminele circuit die extreem geweld niet schuwen, werd in het pand een uitgebreid onderzoek ingesteld. Binnen werden geen bijzonderheden aangetroffen.

Controle identiteitsbewijs

Rond 22.00 uur vielen arrestatieteams twee horecazaken aan de Jan van Galenstraat en de Wolbrantskerkweg binnen. Het arrestatieteam ging voorop omdat de politie informatie had over de mogelijke aanwezigheid van vuurwapengevaarlijke personen op de locaties. Deze invallen vonden plaats vanwege verdenkingen op illegaal gokken en drugshandel. De controle richtte zich op zowel gasten als op het personeel van de horecagelegenheden. Aan de Jan van Galenstraat werden twee personen aangehouden in verband met illegaal gokken. Zeven personen zijn aangehouden omdat zij geen identiteitsbewijs bij zich hadden. In de horecazaak aan de Wolbrantskerkweg werd één verdachte aangehouden omdat hij in het bezit was van harddrugs. Twee personen hadden geen identiteitsbewijs bij zich en werden daarom aangehouden. In een woning werd harddrugs aangetroffen waarna later op de avond nog een aanhouding verricht werd.

Stoppen

De politie zegt de geweldsincidenten in Amsterdam te willen stoppen en legt daarom de focus – naast het opsporen – op het ’tegenhouden en verstoren’ van criminele groepen. Onderdeel van deze focus is het uitvoeren van gerichte controles op plaatsen waar personen uit deze criminele groeperingen zich mogelijk ophouden. De politie rapporteert haar bevindingen aan de gemeente Amsterdam die moet beoordelen of de horecazaken worden gesloten.