16 en 14 jaar geëist tegen roversduo (UPDATE)

De officier van justitie heeft voor de rechtbank in Assen 16 jaar cel tegen Antonio Marcus van der P. (26) en 14 jaar cel tegen Enise B. (20) geëist.

Gevolgen

De twee zijn verdacht van onder meer om afpersing, poging tot doodslag, wederrechtelijke vrijheidsberoving en diefstal met geweld in Echten, Meppel, Lage Mierde en Enschede in februari 2014. Het Openbaar Ministerie stelt dat slachtoffers van de lange reeks ernstige strafbare feiten van het duo nu nog dagelijks de gevolgen ondervinden. Van der P. is daarbij verdacht van poging tot doodslag bij de schietpartij op een camping in Enschede.

Koelbloedig

De officier van justitie stelde dat de twee doelbewust en koelbloedig handelden en benadrukte dat ze geen werkelijke spijt hebben betuigd is betreurenswaardig. Ze legden ‘de schuld neer bij anderen’, zei de officier van justitie.

Maximaal

De eis van 16 jaar cel voor Antonio Marcos van der P. is de maximaal mogelijke strafeis. Het uitgangspunt in het wetboek van strafrecht, bij een samenloop van meerdere gepleegde feiten, is de straf die geldt voor het zwaarst gepleegde feit. In deze zaak geldt dit voor het feit, diefstal met geweld waarop 12 jaar cel staat. Hierbij mag nog een derde van die straf opgeteld worden.

14 jaar

De officier van justitie vindt een celstraf van 14 jaar passend voor Enise B.. Hoewel beide verdachten samen verantwoordelijk worden gehouden voor de gepleegde feiten, is er onderscheid gemaakt in de strafeis. Het verschil komt door het feit dat Enise minder feiten op de dagvaarding heeft staan en bovendien first offender is. Daarnaast is gebleken dat de daadwerkelijke uitoefening van het geweld, het slaan, steken en het schieten, vooral voor rekening komt van Antonio, aldus het OM.

Van der P. en B. luisterden toe zonder reacties te tonen. Ze zaten weer hand in hand naast elkaar.

Eerdere berichten:

De slachtoffers van de rovers

Antonio en Elise zijn ‘niet onmenselijk’