16 jaar cel voor dodelijke schoten Amsterdam-Kattenburg

De man die in 2017 op de Amsterdamse Kattenburgerkade de 19-jarige Ayman Mouyah doodschoot is dinsdag door de Amsterdamse rechtbank veroordeeld tot 16 jaar cel. Tim S. (40) was verwikkeld in een strijd met een stel buurtgenoten nadat hij een scooter had gestolen.

Dreigende situatie

Twee andere personen raakten bij de schietpartij op 23 november 2017 zwaar gewond. De rechters vinden dat S. schuldig is aan doodslag, zes pogingen tot doodslag en verboden wapenbezit. S. heeft gezegd dat hij in een dreigende situatie uit zelfverdediging heeft gehandeld. Daarin gaat de rechtbank niet mee: S. heeft kennelijk bewust gekozen om te schieten en er was geen situatie die dergelijk noodweer rechtvaardigde.

Eigenrichting

De rechtbank constateert dat er wel een dreigende situatie was en dat de verdachte werd mishandeld. Maar S. koos voor eigenrichting door met het vuurwapen, dat hij al eerder bij zich had gestoken, op de ongewapende jongens te schieten. De rechtbank vindt dat hij ook had kunnen dreigen of in de lucht had kunnen schieten.

De straf is hetzelfde als de eis van de officier van justitie.

S. moet ook ruim 15.000 euro schadevergoeding betalen aan de slachtoffers en nabestaanden.

Het vonnis.