16 jaar cel voor een reeks overvallen

Een 23-jarige man uit Enschede is door de rechtbank Almelo veroordeeld tot 16 jaar cel. De man is schuldig aan vier gewapende overvallen waarbij hij en zijn mededaders grof geweld gebruikten: een woning in Overdinkel en Ambt Delden, een supermarkt in Enschede en een tankstation in het Duitse Alstätte.

Grof geweld

Twee andere mannen zijn veroordeeld voor hun rol in één van de overvallen tot celstraffen van 3 en 5 jaar. Een vierde verdachte is vrijgesproken.

De 23-jarige Momcilo J. heeft samen met anderen twee overvallen gepleegd op de woningen van kwetsbare ouderen in Ambt Delden (op 19 november 2015) en Overdinkel (op 3 maart 2016). De overvallers kozen deze slachtoffers bewust uit en verkenden de omgeving. Tegen de oudere slachtoffers gebruikten zij grof geweld. Zo werden de handen en benen vast getapet en hielden ze bij de hoogbejaarde vrouw in Ambt Delden een pistool tegen haar voorhoofd en probeerden ze de trouwring met geweld af te trekken. De man uit Overdinkel werd mishandeld met een koevoet en geslagen en getrapt over zijn hele lichaam.

​Tankstation en supermarkt

Ook de overvallen op het tankstation in Alstätte op 21 september 2016 en de supermarkt in Enschede op 23 januari 2015 verliepen gewelddadig. Medewerkers werden bedreigd met een pistool en mes en ook vast getapet. De eis om geld werd bovendien kracht bijgezet door het pistool in de nek en tegen het hoofd van één van de medewerkers te drukken. De medewerkers van de supermarkt werden enige tijd van hun vrijheid beroofd.

De rechtbank veroordeelt de 23-jarige Momcilo J. tot de maximale celstraf die mogelijk is. Door de ernst van de feiten, de berekenende en planmatige aanpak en de proceshouding van de man is er geen reden om een lagere straf op te leggen. Ook moet hij schadevergoedingen betalen van in totaal ruim 21.000 euro.

De 21-jarige Bojan J. is veroordeeld tot een celstraf van 3 jaar voor zijn betrokkenheid bij de gewapende overval op het tankstation in Alstätte. Hij moet schadevergoedingen betalen van in totaal zo’n 6.300 euro. De 22-jarige Abdel H. krijgt 5 jaar cel opgelegd voor zijn rol in de gewapende overval op de supermarkt in Enschede. Ondanks dat hij toen minderjarig was, past de rechtbank in zijn zaak het meerderjarigenstrafrecht toe. Een 23-jarige man uit Enschede werd verdacht van betrokkenheid bij de overval van de Enschedese supermarkt. Hij is vrijgesproken.

Het vonnis.