16 jaar en tbs voor Ada S.

Ada S. is vandaag in hoger beroep veroordeeld tot zestien jaar cel plus tbs met dwangverpleging. Het gerechtshof in Amsterdam acht haar schuldig aan de vergiftiging van haar man Tjipke van der Ploeg in 2012. Het Openbaar Ministerie had twintig jaar cel en tbs geëist. 

Ada S. werd ruim een jaar na het overlijden van haar man opgepakt. De dochters van Van der Ploeg (niet de kinderen van Ada S.) hadden zich eerder met een onbestemd gevoel gemeld bij de politie. Dat leidde uiteindelijk tot het opgraven van het lichaam van Tjipke van der Ploeg. Het forensisch team vond sporen van wel vijftig giftige stoffen in de lever van Van der Ploeg.

Eerste echtgenoot

In 2004 overleed ook al de eerste echtgenoot van Ada S. Volgens zijn kinderen was deze Ruud Konijn onder verdachte omstandigheden overleden. ‘Ruud heeft een goede ruil gemaakt. Hij is nu bij de heer’ had ze tegen de kinderen gezegd. Ook het lichaam van Konijn werd opgegraven. Bij hem konden echter geen gifsporen meer worden gevonden.

Levensverzekering

Zowel bij haar eerste als bij haar tweede man heeft Ada S. vlak voor hun dood levensverzekeringen afgesloten. In het geheim en met een valse handtekening. Na de dood van Konijn strijkt ze 300 ton op. Na het overlijden van haar tweede man, Tjipke van der Ploeg, toucheert ze 250.000,– euro.

Jos uit Boxmeer

Een derde man wist de dans te ontspringen. Via een christelijke datingsite was Ada S. na de dood van haar tweede man in contact gekomen met ene Jos uit Boxmeer. Ada S. stak na enige tijd zijn huis in de brand, maar daarbij raakte niemand gewond.

Ada S. kreeg in 2015 voor de rechtbank twintig jaar cel voor de moord op Tjipke van der Ploeg, brandstichting, valsheid in geschrifte en oplichting. Haar betrokkenheid bij de dood van Ruud Konijn achtte de rechtbank, maar ook het hof niet bewezen.

Ada S. staat op nummer 85 van de Crime Top 100.