Twee keer 16 jaar en vrijspraak in zaak-Gubbels

Een 26-jarige Brit en een 33-jarige Nederlander hebben 16 jaar celstraf opgelegd gekregen voor de moord op de 12-jarige Danny Gubbels. Tyrone G. en Marcellino F. hebben samen met vijf andere mannen in 2010 tientallen kogels op de woning van de familie Gubbels op een woonwagenkamp in Breda gevuurd. Een derde verdachte, een Brit van 31, is vrijgesproken in de zaak.

Het OM had tegen alle drie de verdachten twintig jaar geëist. De twee mannen zijn ook veroordeeld voor een poging tot doodslag op de moeder van Danny Gubbels. Het bewijs tegen de twee verdachten is voornamelijk dna-materiaal dat in een van de vluchtauto’s is gevonden. 

Van Alistair W., de derde verdachte, zijn wel sporen gevonden op voorwerpen in het busje dat door de groep werd gebruikt, maar dat wil volgens de rechtbank niet zeggen dat hij bij de schietpartij was betrokken. Hij krijgt wel twee maanden celstraf omdat hij zijn paspoortgegevens zou hebben vervalst.

27 kogels

Danny en zijn moeder zaten aan de keukentafel toen er ’s avonds laat werd aangeklopt en tegen de deur werd geschopt. De vader was al naar bed gegaan. Terwijl er wordt aangeklopt, begon een van de daders al te schieten. Daarna schoten zes anderen zo’n twintig seconden op het huis. De aanslag is vastgelegd door een politiecamera, die op het huis stond gericht vanwege een onderzoek naar de vader van Danny.

In totaal sloegen 27 kogels bij de woonwagen van de familie Gubbels in. Danny werd op twee plekken geraakt, hij overleed een uur later in het ziekenhuis. Zijn moeder werd bij de aanslag geraakt door een stukje hagel.

Partij coke

Volgens het OM is het motief voor de schietpartij niet duidelijk geworden. Mogelijk wilden de mannen verhaal gaan halen omdat de vader of een van de broers van Danny een partij coke van 400 kilo zou hebben gestolen. Daarvoor is geen bewijs gevonden.

Ook is het onduidelijk of het de bedoeling was dat er bij de actie doden zouden vallen. Het OM ging daar in de eis wel vanuit. De rechtbank denkt dat er niemand dood moest en dat het om een uit de hand gelopen actie gaat.

Er zijn nog zeker vier daders voortvluchtig. Wie de opdracht voor de schietpartij heeft gegeven, is niet bekend.

Lees ook:

Eis Gubbels-zaak: drie keer twintig jaar

Zeven mannen beschoten pand Danny

Gubbels-zaak: ‘Er zijn meer verdachten’

Verband Gubbels-moord en mega-zaak?