16 jaar geëist in cold casezaak Sharon

Het Openbaar Ministerie heeft tegen de 53-jarige Israeliër Daniël E. 16 jaar cel geëist. Het verdenkt de man van moord op de 36-jarige Miriam Sharon in haar huis in Den Haag in 1990. De vrouw werd met een mes in haar hals gestoken en haar keel werd doorgesneden. Het 7-jarige dochtertje van Sharon lag te slapen toen haar moeder werd vermoord. 

Direct na de moord waren er twee verdachten in beeld, waaronder Daniël E. Hij werd echter niet aangehouden en de zaak belandde op de plank.

Nieuwe onderzoekstechnieken

In 2015 werd besloten om de moord opnieuw te laten onderzoeken door het Haagse cold caseteam omdat het dossier items bevatte die met nieuwe onderzoekstechnieken nieuw bewijs zouden kunnen opleveren.  Zo kon een dna-profiel verkregen worden van een sigarettenpeuk en een nagelschaartje die in 1990 in beslag werden genomen. Dat profiel bleek te matchen met dat van verdachte Daniël E.

Zwarte leren jas

Volgens het OM zijn er meer aanwijzingen waardoor E. aan de moord te linken is. De sigarettenpeuk waar het dna vanaf kwam, was van hetzelfde merk als een pakje sigaretten in een zwarte leren jas die werd gevonden in de woning van Miriam Sharon. Daar kwam bij dat het dochtertje van het slachtoffer na de moord had verklaard dat aan het begin van de avond van de moord een Israëlische man in huis was gekomen, die een zwarte jas droeg en vertelde dat hij ‘was gestuurd’.

Moord

Het Openbaar Ministerie heeft E. moord ten laste gelegd en niet het juridisch minder zware doodslag. Dat is namelijk inmiddels verjaard en dus niet meer te vervolgen.