Geen tbs wel 16 jaar voor doodslag Naouafal (18)

De 34-jarige Glotwich S. krijgt van de Amsterdamse rechtbank 16 jaar cel omdat hij bij een schietpartij in de Ten Katestraat in Amsterdam-West, op 11 november 2016, de 18-jarige Naoufal Mohammadi doodschoot. De jongen was toevallig getuige van een ruzie bij shisha-lounge Obba.

Pistool

“Glotje” stapte aan het eind van de middag gewapend met een pistool de shisha-lounge in. Dat wapen liet hij zien aan een van de twee eigenaren van de zaak, waarna hij weer naar buiten liep. De twee eigenaren, broers van elkaar, renden achter de verdachte aan. Er zou sprake zijn geweest van een poging tot afpersing.

Op straat ontstond een worsteling tussen de twee broers en de verdachte. Daarbij trok de verdachte zijn wapen en vuurde meerdere kogels af in de richting van de wegrennende broers. Zij raakten allebei gewond aan hun arm. Eén van de kogels raakte de 18-jarige Naoufal (foto rechts), die verder niet bij de ruzie betrokken was. Hij overleed korte tijd later aan zijn verwondingen.

Doodslag

Er waren op dat moment veel mensen op straat, de marktkramen werden afgebouwd en vanwege Sint Maarten waren er veel kinderen in de buurt.

S. werd in 2008 ook al veroordeeld voor een doodslag. Hij kreeg hiervoor een gevangenisstraf van acht jaar opgelegd. Op het moment van de schietpartij in de Ten Katestraat was hij voorwaardelijk vrij. Daarom moet hij nu ook de drie jaar van het restant van zijn straf uit 2008 uitzitten.

Geen tbs

De officier van justitie had 14 jaar en tbs geëist. De rechters vinden dat er voor het opleggen van tbs te weinig grond is. S. weigerde mee te werken aan psychologisch onderzoek. In 2007 is weliswaar geconstateerd dat de man zwakbegaafd is, maar deze informatie vindt de rechtbank van te lang geleden om op basis daarvan nu tbs op te kunnen leggen. Daarbij tekent de rechtbank aan dat ook met het opleggen van een zeer lange gevangenisstraf wordt bereikt dat de samenleving langdurig tegen de man wordt beschermd.

Zie ook:

Eis: 14 jaar en tbs voor dodelijke schoten

‘Zware crimineel verdacht van doden Naoufel’