18 aanhoudingen bij grote actie tegen tabaksmaffia (UPDATE)

De Fiod en de Douane houden maandag samen met de autoriteiten van 7 andere Europese landen een grote actie tegen de illegale productie van sigaretten. Er zijn in Limburg 18 personen aangehouden op verdenking van witwassen en btw-fraude. Ze zouden honderdduizenden kilo’s tabak hebben verhandeld, waardoor de staat 67 miljoen euro aan accijnzen misliep, aldus de NOS.

In Limburg zijn bedrijfspanden en woningen doorzocht in onder meer Eygelshoven, Roggel, Weert en Brunssum. Vlak over de grens in België zou een illegale sigarettenfabriek zijn ontdekt.

Hoofdverdachten

Er zijn 4 hoofdverdachten aangehouden: mannen van 56, 45, 51 en 55 jaar uit Vaals, Polen, Roemenië en het Verenigd Koninkrijk.

Italië

De bende zou ook actief zijn geweest in Cyprus, Italië, Polen, Roemenië, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk. De criminelen kochten de tabak waarschijnlijk in Italië in, om deze vervolgens elders te bewerken tot sigaretten. Ook hield de organisatie zich volgens het Openbaar Ministerie bezig met het kopen, repareren en verkopen van machines om illegale sigaretten te maken.

Beslag

Er is beslag gelegd op een grote hoeveelheid merkvervalste sigaretten, blanks voor de productie van pakjes, machines voor de verwerking van tabak en voor de productie van sigaretten, 4 heftrucks, naar schatting zo’n 45.000 kg tabak, contant geld in verschillende valuta met een waarde van ongeveer 44.000 euro, creditcards, verschillende bankrekeningen, een ongeopende kluis en een zeer waardevolle personenauto. Daarnaast is beslag gelegd op een groot aantal data dragers, mobiele telefoons en administratie.