17 jaar cel voor aanslag op woonboot

Milco G. uit Purmerend is veroordeeld tot 17 jaar cel. De rechtbank acht bewezen dat hij vorig jaar april een aanslag met een bom pleegde op een woonboot in Wormer. Daarbij kwam de 53-jarige Frenk Roemahroeson om het leven. Zijn vriendin Monique van den Burg (51) raakte zwaargewond. Het Openbaar Ministerie had tien jaar cel en tbs geëist.

De 26-jarige Milco G. had de bom op de verkeerde woonboot geplaatst, zo bleek al snel uit politie-onderzoek. Het beoogde doelwit woonde op een andere boot, niet ver van de woonboot van Roemahroeson.

Wraak

G.  wilde wraak nemen op een man die zijn minderjarige zus zou hebben misbruikt. Dat misbruik werd nooit bewezen. Volgens de officier van justitie kon Milco G. dat niet verkroppen.

Tijdens de rechtszitting enkele weken geleden verklaarde G. dat hij de woonbootbewoners nog heeft proberen weg te lokken toen zij de brand bij de bom probeerden te blussen. “Ik wilde een gat in de woonboot maken van de misbruiker van mijn zus. Ik heb mijn best gedaan geen slachtoffers te maken. Ik riep dat ze moesten wegwezen.” De rechtbank geloofde dat echter niet.

Geen spijt

De rechter legde geen tbs op, omdat niet bewezen kon worden dat G. aan een stoornis leed ten tijde van de aanslag. G. werkte ook niet mee aan een onderzoek naar zijn toerekeningsvatbaarheid.   De man heeft tijdens de rechtszitting geen spijt betuigd. Hij was niet aanwezig bij de uitspraak.