17 jaar voor dodelijke beroving in Zeeland

Drie mannen uit Bulgarije hebben van de rechtbank in Middelburg elk 17 jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen vanwege de beroving en gewelddadige doodslag in maart 2017 op de 65-jarige Kees van Schaik (foto) uit Rilland. De vierde verdachte, een 22-jarige Bulgaarse vrouw, kreeg 12 jaar cel.

Tie-wraps

De rechtbank heeft vastgesteld dat de vier het slachtoffer in zijn huis hebben opgezocht voor een rip-deal. Na hem zwaar mishandeld te hebben knevelden ze Van Schaik, met tie-wraps en een prop plastic die in zijn mond werd gestopt. Vervolgens werd de mond afgeplakt met tape.

Daarna hebben de vier wiet van de plantage op de zolder van het huis geroofd en hebben het slachtoffer achtergelaten. Het slachtoffer was zeer ernstig gewond en overleed later aan de verwondingen omdat hij geen hulp kreeg. De Bulgaren namen de wijk, twee werden aangehouden in Italië.

Plan

De rechtbank neemt niet aan dat het viertal van tevoren het plan had om Van Schaik te doden. Wel schrijft de rechtbank in het vonnis dat:

het geweld dat op hem is toegepast om hem uit te schakelen zodat de verdachten hun gang konden gaan, extreem is geweest en bovendien onnodig om de hennepplanten te kunnen stelen.

Als het slachtoffer het al had kunnen overleven, stelt de rechtbank, is hem deze mogelijkheid in ieder geval ontnomen doordat de verdachten geen hulp verleend of ingeschakeld hebben, waarna het slachtoffer een gruwelijke dood moet zijn gestorven. Dit neemt de rechtbank mee als een strafverzwarende omstandigheid.

Strafblad

De officier van justitie had voor elk van de verdachten vijftien jaar celstraf geëist. De rechtbank heeft bij haar vonnis ook het gezamenlijke optreden, de rolverdeling en het buitenlandse strafblad van de drie mannen meegewogen en vindt daarin aanwijzingen voor ‘een zekere mate van bedrijfsmatig optreden in het kader van georganiseerde criminaliteit’.

Voor de vrouw valt de straf lager uit, onder meer vanwege haar jonge leeftijd en haar houding gedurende het onderzoek en het proces.

Het vonnis.