Notarissen en advocaat aangehouden (UPDATE)

De politie heeft twee notarissen en een advocaat aangehouden wegens fraude met vastgoed. Op verschillende plaatsen in Noord-Holland en Flevoland zijn in totaal veertien mannen en vier vrouwen aangehouden. Het gaat om een onderzoek van Belastingdienst, FIOD, SIOD, politie Flevoland en het Bureau Ontnemingen Openbaar Ministerie (BOOM). Ook een woningbouwvereniging uit Amsterdam is in de zaak betrokken. 

De arrestanten worden allen verdacht van vastgoed- en hypotheekfraude, valsheid in geschrifte, deelname aan een criminele organisatie, medeplichtigheid aan illegaliteit en witwassen van crimineel geld.

Er zijn achttien woningen en elf bedrijfspanden doorzocht in Alkmaar, Almere, Amsterdam, Bergen (N-H), Hoofddorp en Lelystad. Daarbij zijn door het OM Lelystad en het BOOM onder andere woningen en andere waardevolle goederen in beslag genomen. Verder is beslag gelegd op de administratie en boekhouding van de verdachten.

De verdachten kochten via openbare verkopen tientallen voormalige huurwoningen van een woningbouwvereniging aan en zetten de woningen op naam van  katvangers.

De bedoeling was dat deze woningen werden verkocht om de wijken wat op te krikken. Het waren huizen in achterstandswijken. Wat de relatie van de verdachten met de woningbouwvereniging is, is nog onduidelijk. 

De woningen werden, in strijd met het beleid, binnen enkele maanden doorverkocht met een flinke winst. De groep zou gebruik maken van valse taxaties en notarissen zouden valse koopaktes hebben gepasseerd op grond van valse stukken. Ook werden werkgeversverklaringen vervalst.

Voor de doorverkoop werden de woningen verhuurd aan illegalen. Andere woningen werden gebruikt voor wietteelt.

Er is ruim een jaar aan het onderzoek gewerkt. De verdachten zijn geen bekenden van de politie.

De verdachten zullen woensdag 2 en donderdag 3 november worden voorgeleid bij de rechter-commissaris in Lelystad.