18 geldezels aangehouden voor fraude internetbankieren

De politie heeft dinsdag achttien personen ontboden op de bureaus in Rotterdam, Den Haag en Dordrecht. Daar zijn ze aangehouden en verhoord. Ze hebben zich als geldezels beschikbaar gesteld voor online fraude met bankrekeningen.

Tien verdachten hebben van het Openbaar Ministerie (OM) een taakstraf van 20 uur gekregen. Een verdachte is vastgezet en zal verder worden verhoord. Een verdachte heeft een dagvaarding ontvangen om voor de rechter te verschijnen. Andere zaken moeten nog verder worden onderzocht.

Honderdduizenden euro’s

Met behulp van kwaadaardige software zijn computers besmet geraakt en is er op die manier de beveiliging van internetbankieren doorbroken. De schade loopt in de honderdduizenden euro’s.

Het geld dat de cybercriminelen buit hebben gemaakt is overgeboekt naar de rekeningen van de geldezels. Zij hadden hun bankrekening en pinpas beschikbaar gesteld. Op deze manier is het voor de criminelen om anoniem te blijven en toch beschikking te krijgen over het gestolen geld.

Het OM benadrukt dat geldezels, hoewel het voor hen onschuldig lijkt, zich schuldig maken aan witwassen en aan georganiseerde misdaad.