18 jaar cel voor liquidatie Hugo van Houten

Voor de liquidatie van Hugo van Houten in Molenschot heeft de Bredase rechtbank 18 jaar gevangenisstraf opgelegd aan het 42-jarige No Surrender-lid Sooi de C. (foto links). Het Openbaar Ministerie had 25 jaar geeist. ‘Het slachtoffer werd afgeschoten als een hond’, aldus de officier.

Volgens de rechtbank gaat om een bijzonder ernstig misdrijf, waarbij niets anders past dan een lange gevangenisstraf. Maar de rechtbank ging niet mee in de forse strafeis van de officier van justitie.

Executie

Als sterk strafverzwarende omstandigheden heeft de rechtbankwel meegewogen dat het hier gaat om een kille afrekening in de context van het criminele circuit en de manier waarop het slachtoffer is doodgeschoten. De schietpartij gebeurde op 17 augustus 2015. Van Houten werd eerst beschoten, daarna volgde de dader hem over een afstand van 250 meter. Van Houten werd van achter neergeschoten. Toen hij op de grond lag maakte de dader de executie af met twee schoten door het hoofd van dichtbij. Het lichaam is toen versleept naar de bosjes en de telefoon van het slachtoffer is meegenomen. Het slachtoffer en de verdacht kenden elkaar en hadden een afspraak op die zomerdag, aldus het Openbaar Ministerie.

Strenger straffen

De officier sprak over de verharding van de gewelddadige criminaliteit in Noord-Brabant, waarbij vaak leden van criminele motorbendes betrokken zijn. Volgens de officier van justitie helpt strenger straffen om the geweld terug te dringen. Sooi de C. vluchtte na de moord naar Roemenië. Hij werd in 2016 aangehouden. De C. is tijdens verhoren en op zitting blijven zwijgen.

Zie ook:

Liquidatieverdachte blijft vast zitten

Sooi de C. in Nederland aangekomen

Moordverdachte in Roemenië opgepakt

Beloning voor gouden tip Sooi de C.

Politie geeft foto’s moordverdachte vrij