18 jaar cel voor schietpartij Carline

Het gerechtshof in Amsterdam heeft aan Ali G. 18 jaar cel op gelegd voor de schietpartij in garage Carline in Amsterdam in 2011. Het gerechtshof vindt hem schuldig aan doodslag op twee personen en een poging doodslag op een derde persoon.

Geen moord

De rechtbank Amsterdam had hem in 2013 nog veroordeeld tot 25 jaar cel voor meervoudige moord en poging tot moord, na een eis van de officier van justitie tot levenslange gevangenisstraf. Maar in hoger beroep waren zowel de advocaat-generaal als het gerechtshof van mening dat er geen sprake was van moord. De advocaat-generaal had 20 jaar cel geëist.

Bewapend

Op 4 mei 2011 een bespreking met een andere partij over geld op het garagebedrijf van de neven van Ali G. compleet uit de hand. G. had zich vooraf – net als iemand uit de andere partij – bewapend en had twee kompanen meegenomen. De andere partij bestond uit vier personen. In het kantoor was sprake van een onrustige en agressieve sfeer, waarbij door G. en door een ander een vuurwapen is getrokken.

Uitgang

Door tussenkomst van de aanwezigen leek de situatie gesust. Toen de groep van vier zich in de richting van de uitgang bewoog, escaleerde de situatie nogmaals. De verdachte heeft opnieuw zijn vuurwapen getrokken en een schot gelost in de richting van de deur, waarna hij zijn wapen in één keer leeg heeft geschoten. Twee personen overleefden dat niet, een derde persoon raakte zwaargewond. Ook G. zelf werd door een kogel getroffen.

Geen noodweer

Het hof heeft het door de verdediging geschetste scenario verworpen dat een van de anderen als eerste op de verdachte heeft geschoten en dat hij in een reflex heeft teruggeschoten en dat sprake was van een onmiddellijk dreigend gevaar waartegen hij zich mocht verdedigen. Het hof heeft niet aannemelijk geacht dat er sprake was van een (dreigende) aanval, zodat het schieten door de verdachte niet als verdedigend kan worden aangemerkt. Om die reden komt de verdachte geen beroep op noodweer toe, oordeelt het hof. Omdat geen sprake was van een noodweersituatie, kan geen beroep op noodweerexces worden gedaan. Het hof komt tot een lagere straf dan geëist omdat het rekening houdt met straffen die in vergelijkbare gevallen worden opgelegd en met het feit dat de verdachte bij de schietpartij ook zelf gewond is geraakt.

Eerdere berichten:

OM: schietpartij Carline was doodslag

25 jaar cel voor dubbele moord

Eis levenslang in garage-zaak

Drugs was aanleiding schietpartij