18 jaar voor tweevoudige doodslag met Kerst

De rechtbank Rotterdam heeft donderdag 18 jaar gevangenisstraf opgelegd aan één van de drie verdachten van de schietpartij in Hellevoetsluis op Tweede Kerstdag 2016 waarbij twee doden vielen: Faichel en Shurandly Rimon.

Geen moord

Een gevangenisstraf van 18 jaar is bijna het maximum dat kan worden opgelegd voor doodslag (20 jaar). Reden voor de iets lagere straf is volgens de rechtbank de nog jonge leeftijd (24) van de verdachte. De straf is veel lager dan de 28 jaar cel die de officier van justitie had geëist. Dat komt doordat de rechtbank de verdachte vrijspreekt van moord (zie het vonnis). Niet bewezen is dat de verdachte de dodelijke schoten met voorbedachte rade heeft gelost.

Herkenningen

Een tweede verdachte, die heeft ontkent, is vrijgesproken van de betrokkenheid bij de dodelijke schietpartij. De herkenningen van twee getuigen, dat hij de tweede schutter is, zijn volgens de rechters niet voldoende stevig zijn. Bij de ene getuige is de manier waarop de herkenning is gedaan de reden voor twijfel aan die herkenning. De herkenning van de andere getuige is door de getuige zelf in twijfel getrokken (zie het vonnis). Wel is de verdachte veroordeeld tot een korte vrijheidsstraf in verband met een bedreiging eerder die dag.

Ook een derde verdachte ontkent. Hij is vrijgesproken van de directe betrokkenheid bij de fatale schietpartij. Dit is in lijn met het betoog van de officier van justitie. Ook van andere betrokkenheid bij de feiten is deze verdachte vrijgesproken.

Een overzicht:

Derde verdachte Hellevoetsluis aangehouden (UPDATE)

‘Verdachte Kerstmoorden wilde bemiddelen’

Verdachte schietpartij Hellevoetsluis aangehouden

Vluchtauto liquidatie Hellevoetsluis gevonden

‘Dubbele liquidatie vanwege familievete’ (VIDEO)