Slachtoffer groef zijn eigen graf

De rechtbank in Alkmaar heeft maandag 18 jaar cel opgelegd aan Gerard W. (25) die in maart vorig jaar de 23-jarige Frank Temme om het leven bracht. Temme was voor het laatst gezien op 7 maart. Zijn lichaam is op 16 november aangetroffen in het duingebied van Schoorl, hij Hargen aan Zee. Temme was met een schep op het hoofd geslagen en vervolgens begraven waardoor hij is overleden.

Informanten

W. kwam in beeld als verdachte omdat hij hem de ochtend van 7 maart 2012 als laatste had gezien. Bovendien zou W. aan vrienden informatie over de dood van Temme hebben losgelaten. Omdat niet duidelijk werd waar het lichaam van de vermiste Temme zich bevond werden twee politie-informanten ingezet op W. Tegenover deze informanten verklaarde W. dat hij iemand had doodgeslagen en begraven.

Kuil

Hij zou die jongen thuis hebben opgehaald met het verhaal dat er iemand binnenkort gedood moest worden en dat zij al een graf moesten graven. Toen de jongen tijdens het graven op enig moment in de kuil stond, sloeg verdachte hem hard op het hoofd. De jongen viel om en bleef stil liggen. W. heeft vervolgens meteen het gat dichtgegooid. W. heeft van aanvang af tegen de politie enige betrokkenheid bij de dood van Temme ontkend.

Drugsdealer

W. kwam tijdens de zitting met een scenario waaruit zou moeten volgen dat hij niet de dader is geweest. W. zou op 7 maart 2012 met hem naar Schoorl zijn gereden. Hij wilde stoppen met zijn drugshandel en Temme zou het overnemen. Hij zou hem die dag in Schoorl hebben voorgesteld aan zijn drugsdealer. W. is na enige tijd weggereden naar een coffeeshop in Schagen en Temme is in de woning van de drugsdealer achtergebleven. W. zou Temme daarna niet meer hebben gezien. Ruim een maand na diens verdwijning hoorde W. van deze drugsdealer dat Temme in de duinen om het leven was gebracht en aldaar begraven en op welke wijze. W. heeft de naam van deze drugsdealer om veiligheidsredenen niet te willen noemen.

Van tafel

De rechtbank veegde dit scenario als ongeloofwaardig van tafel. De verklaring over de drugsdealer is volstrekt oncontroleerbaar is omdat hij de naam van deze man niet heeft genoemd. En tijdens het opsporingsonderzoek heeft W. ook andere verklaringen afgelegd. Hij zou vanaf Heerhugowaard naar Schagen zijn gereden; Schoorl werd door hem niet genoemd. Verder is gebleken dat de door hem aangegeven rijroute en tijdstippen niet overeenstemden met wat ter plaatse is vastgesteld via de elektronische kentekenregistratie. 

Vrienden

Vrienden van W. hebben bij de politie verklaard dat W. hun had verteld dat hij Temme heeft omgebracht. W. heeft daarover gezegd dat hij, met de gegevens die hij via de drugsdealer had vernomen, indruk wilde maken op die vrienden. Van belang is volgens de rechtbank echter dat W. al eind maart 2012 met zijn vrienden sprak over de wijze waarop Temme was omgebracht, nog vóórdat hij naar eigen zeggen informatie over de moord had gekregen van de drugsdealer. Dit betrof dus kennis waarvan alleen een dader op de hoogte kan zijn, welke kennis hij later nog eens uitvoerig heeft gedeeld met de politie-informanten. Ook is er DNA van verdachte aangetroffen op een pak sap dat in het graf van Temme is aangetroffen.

Hardvochtig

Het motief voor de daad is niet zeker geworden. De rechtbank vindt dat de rechtsorde ernstig is geschokt en neemt het de verdachte kwalijk dat hij door zijn ontkenning geen inzicht heeft gegeven in de achtergronden en het motief van zijn daad. En door het lichaam in de duinen te begraven heeft hij de nabestaanden lang in onzekerheid gelaten over de vraag wat er met hun zoon en broer is gebeurd. De rechtbank noemt dit zeer hardvochtig richting de nabestaanden.