18 jaar voor extreme gewelddaden

Het gerechtshof in Den Haag heeft woensdag een man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 jaar, voor een doodslag in Rotterdam, een poging tot doodslag op drie personen in de buurt van Arnhem en wederrechtelijke vrijheidsberoving. Het hof noemt de man extreem gewelddadig. De rechtbank veroordeelde hem ook al tot 18 jaar. De advocaat-generaal had 20 jaar geëist.

Bovenlichaam

De verdachte heeft in de nacht van 22 oktober 2009 in Rotterdam een 26-jarige man na een ruzie van korte afstand door het bovenlichaam geschoten waarna deze overleed. In september 2009 schoot hij vanuit een auto op de snelweg meermalen gericht met een semi-automatisch vuurwapen op een andere rijdende auto met drie inzittenden. Niemand raakte daarbij gewond.

Gijzeling

Ook heeft de man in de periode van eind juni tot begin juli 2009, samen met anderen, een persoon meerdere malen gegijzeld, waarbij ook is gedreigd met een vuurwapen is getoond. In september 2009 heeft de verdachte, met een andere mededader, ook een andere persoon met behulp van een vuurwapen bedreigd.

Politiebureau

Ook heeft de man zich in december 2009 bij zijn aanhouding en daarna op het politiebureau zeer agressief gedragen. Hij is schuldig aan wederspannigheid, en hij heeft daarnaast nog twee politieambtenaren verwond en een andere mishandeld.

Medeverdachten

Het hof vindt dat de man slechts een geringe aanleiding nodig lijkt te hebben om extreem gewelddadig te reageren. Ook acht het hof het recidive risico aanzienlijk. Het hof heeft op 19 februari 2014 een tweede verdachte die betrokken was bij het schietincident nabij Arnhem, de wederrechtelijke vrijheidsberoving en de bedreiging met een vuurwapen, waarvoor de eerste verdachte is veroordeeld, een gevangenisstraf opgelegd van 6 jaar en 2 maanden. Aan een derde verdachte die een aandeel had in de wederrechtelijke vrijheidsberoving is door het hof een gevangenisstraf van 18 maanden opgelegd.