18 jaar voor moord op xtc-producent

De rechtbank in Den Bosch heeft de moordenaar van Mohammed Yaacoubi uit Breda veroordeeld tot 18 jaar cel. Yaacoubi was xtc-producent en werd in 2002 doodgeschoten bij een visvijver in het Brabantse Son en Breugel.

(foto misdaadjournalist.nl)

Yaacoubi werd in een busje gevonden met schotwonden in zijn hoofd en lichaam. Bij de visvijver werd een sigaret aangetroffen met het DNA van Johan S.. Ook legden enkele getuigen een verklaring tegen S. af, waaronder zijn ex-vriendin.

Yaacoubi zou ruzie hebben met meerdere partijen over de levering van 5000 liter bmk, een grondstof voor xtc.

Vlak voor de moord zou het conflict tot een hoogtepunt zijn gekomen. De betrokken partijen wilden het in een wegrestaurant uitspreken, maar ze verlieten het restaurant bozer dan ze binnenkwamen. Hierna zou Johan S. 50.000 euro hebben gekregen om Yaacoubi te liquideren. De rechtbank laat in het midden of dat daadwerkelijk zo is.

Wat volgens de rechtbank wel vaststaat, is dat S. meerdere keren op korte afstand op Yaacoubi heeft geschoten. Hij zou voor de moord een tijdje op Yaacoubi op de parkeerplaats bij de visvijver heeft staan wachten. Toen het slachtoffer in een bestelbusje aan kwam rijden, is hij op het voertuig afgelopen. Direct toen de deur van het busje werd geopend, schoot S. Yaacoubi van korte afstand meerdere keren in het hoofd en lichaam.

De straf komt overeen met de 18 jaar cel die het OM eiste. De rechtbank heeft rekening gehouden met het strafblad van Johan S.. Toen hij werd aangehouden voor de moord, zat hij al vast voor een aantal gewapende overvallen.