18 jaar voor Puttense moord

De 36-jarige Ron P. uit Delft is door het gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot 18 jaar cel voor de moord op Christel Ambrosius in 1994 in Putten. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

Ron P. werd in 2008 verdachte toen dna van hem overeen bleek te komen met dat in zaadcellen op het been van de vermoorde Puttense stewardess. De verklaring van de verdachte dat hij een geheime seksuele relatie met het slachtoffer had vindt het hof niet aannemelijk.

P. kon geen details over Ambrosius vertellen noch over haar woonomstandigheden. Bovendien heeft hij noch Christel ooit met iemand over een dergelijke relatie gesproken. Om deze bewering te checken heeft de politie nog meer in het privéleven van het slachtoffer moeten wroeten en dat neemt het hof de verdachte kwalijk.

Ook dat twee mannen onterecht zijn veroordeeld neemt het hof P. kwalijk. Herman du Bois en Wilco Viets zaten zeven jaar onschuldig vast. Ze zijn in 1995 veroordeeld toen zij schuld bekenden na langdurige en veelvuldige verhoren.

Dat hun dna niet matchte met dat op het slachtoffer leidde in 2002 tot vrijspraak voor hen.

In 2009 legde de rechtbank P. 15 jaar cel op.

De advocaat van P. heeft direct cassatie ingesteld tegen de veroordeling.