Blackberry getuige van executie

De politie heeft bij de Mexicaanse stad Guadalajara woensdag 15 lichamen gevonden in twee bestelwagens op een afgelegen weggetje. Van de onthoofde lichamen waren de ledematen afgehakt of gezaagd. Later werden in de buurt nog drie losse hoofden en wat ledematen gevonden. In het noorden van Mexico is een vrouw aangehouden die 20 huurmoorden heeft bekend. En er is video opgedoken van de executie en marteling van vier militairen door Los Zetas.

 

Volgens het Openbaar Minsterie in Guadalajara, in de deelstaat Jalisco, waren de autoriteiten gewaarschuwd door een anonieme beller. De auto’s stonden in buurt van het meer van Chapala, een recreatiegebied dat veel door toeristen en wordt bezocht. Guadalajara, in het midden van Mexico, is de tweede stad van het land, die nooit erg belangrijk in de drugsoorlog was. Maar het afgelopen jaar bestrijden Los Zetas en een groep genaam Jalisco Nieuwe Generatie elkaar in Jalisco. Die laatste groep is geliëerd met het Sinaloa-kartel.

Er is bij de lichamen een brief gevonden. Door dat soort berichten, maar ook door bepaalde vormen van mishandeling, geven kartels boodschappen aan elkaar door. 

In de oostelijke deelstaat Veracruz is een 16-jarlge jongen aangehouden op verdenking van de moord op vijf militairen in opleiding bij de Mexicaanse Marine, en een vrouw. Op zijn Blackberry werden video en foto’s gevonden. De video geeft geen beelden van de moorden zelf maar de conversatie tussen moordenaars en slachtoffer is er niet minder gruwelijk om. De marinier vraagt herhaaldelijk om losgemaakt te worden. Het Zeta-lid scheldt hem uit, ‘je bent toch een marinier’, en vraagt hoeveel Zeta’s hij heeft gedood, ‘geen één, nooit’, bezweert de marinier. ‘Je gaat dood klootzak’, gaat het dan, ‘ik weet het, meneer’, zegt de militair, ‘geef me een kans, maak me los’, zegt hij. ‘Ik maak je los, als je vliegt’, zegt de Zeta, wat ‘vliegen’ hier betekent moge duidelijk zijn. Onder de elf verdachten van deze moorden zijn vier minderjarigen.

{youtube}EnSTv-6oH7E{/youtube}

Hieronder beeld van de Zeta-verdachte die 20 huurmoorden zou hebben afgewikkeld in de noordelijke stad Monterrey, ze verdiende 1700 dollar per maand: