18 maanden cel voor Dean Saunders

Zanger Dean Saunders (37) is maandag in hoger beroep veroordeeld tot 18 maanden cel voor brandstichting en mishandeling. Dat is flink hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie en de straf van 8 maanden cel die de rechtbank eerder oplegde. 

In de nacht van 26 op 27 augustus 2014 heeft Saunders in Zaandijk met brandspiritus de auto van zijn ex-schoonvader in brand gestoken. Hij had ruzie met zijn ex-schoonvader. De auto stond dicht bij een drive-in woning geparkeerd, waardoor het risico op overslaan van de brand naar de woning bestond. Hierdoor was er levensgevaar voor de mensen die in de woning lagen te slapen. Door ingrijpen van de brandweer bleef de brand beperkt tot de auto.

Ex mishandeld

Dean Saunders, broer van The Voice of Holland-winnaar Ben, is ook veroordeeld voor mishandeling van zijn ex-vriendin in 2014. Hij sloeg de vrouw, die de moeder is van zijn zoon, een gekneusde kaak. Dat gebeurde tijdens zijn proeftijd vanwege een eerdere mishandeling van zijn ex.

Saunders ontkent de brand te hebben gesticht, maar het hof gelooft hem niet. De verdachte heeft namelijk eerder tegen ex-vriendinnen gezegd dat hij in de bewuste nacht in de buurt van de woning van zijn ex-schoonvader was en dat hij toen zag dat de auto in brand stond. Ook heeft hij op internet opgezocht hoe je het beste een auto in brand kunt steken – hij deed overigens nadat hij eerder zijn broer had gevraagd om de auto in de fik te zetten; die weigerde echter.

Levensgevaarlijke situatie

Het hof oordeelt, anders dan de rechtbank, dat er bij de brandstichting letterlijk sprake was van een levensgevaarlijke situatie, omdat het risico bestond dat de brand over kon slaan op de woning. Daarom komt het hof tot een hogere straf dan de rechtbank. Van de veroordeling tot 18 maanden cel, zijn er 6 voorwaardelijk. Het hof hoopt Saunders hiermee ervan te weerhouden in de toekomst weer misdrijven te plegen. Ook moet Dean Saunders zijn ex een schadevergoeding betalen.

Geen lieverdjes

Ook de broers Ben en Jamie Saunders zijn in het verleden in aanraking geweest met justitie. De twee werden in mei 2015 aangehouden in Hoorn. Tijdens het bevrijdingsfestival hadden ze een verkeersregelaar mishandeld. Dean Saunders zei destijds tegen RTL over zijn familie: ‘We zijn geen lieverdjes, maar niet crimineel. Ik doe geen drugs, ik drink niet, ik houd van kickboksen. Als ik een klap krijg, dan sla ik terug. Wij zijn niet politiek correct, wij zijn normale jongens uit een normaal gezin.’ Dean en Jamie vochten in de media overigens ook een onderlinge ruzie uit.