19 en 15 jaar voor eerwraak-moord

De rechtbank van Middelburg heeft twee mannen van 52 en 26 jaar veroordeeld tot 19 en 15 jaar wegens medeplegen van moord op de vriend van hun dochter, respectievelijk zus. Het slachtoffer werd gevonden langs de N61 bij IJzendijke. De rechtbank gaat uit van eerwraak.

112

De rechtbank acht bewezen dat de 26-jarige zoon het slachtoffer heeft doodgeschoten, waarna hij is gevlucht, en dat de 52-jarige man het pistool van de schutter heeft overgenomen en zich heeft gemeld bij 112 als degene die het slachtoffer had doodgeschoten. De verdachten zijn van Koerdische komaf, het slachtoffer was Turks.

Eerwraak

De rechtbank komt op basis van het dossier tot de conclusie dat het motief van de moord was gelegen in eerwraak. De dochter van de 52-jarige man had een relatie met het slachtoffer. De familie van de dochter was fel tegen op de relatie, onder meer omdat het meisje al was uitgehuwelijkt aan haar neef. De 48-jarige broer van de oudste verdachte is vrijgesproken van betrokkenheid bij de moord. Hij is wel veroordeeld wegens bedreiging van de dochter van de oudste verdachte.

De officier van justitie had tegen zowel de 52-jarige als de 26-jarige man een gevangenisstraf van 19 jaar geëist.