19,5 jaar cel voor Zekeriya K.

De 46-jarige Zekeriya K. uit Tilburg is veroordeeld tot negentien jaar en zes maanden cel. Hij wordt beschouwd als de leider van een criminele organisatie en schuldig bevonden aan het opdracht geven van drie liquidaties – die overigens mislukten. Het Openbaar Ministerie had 20 jaar cel geëist. 

K. is niet de enige die is veroordeeld. In totaal zijn zeventien verdachten schuldig bevonden. Twee zijn vrijgesproken. De straffen variëren van een taakstraf van 60 uur tot langdurige celstraffen.

Kapel

Het onderzoek naar Zekeriya K. en zijn criminele organisatie staat bekend onder de naam Kapel, een verwijzing naar de Kapelmeesterlaan in Tilburg waar in september 2012 de laatste schietpartij plaatsvond. Slachtoffer Mustafa G. raakte daarbij in coma, nadat er acht kogels op hem waren afgevuurd. De liquidatiepoging zou een vergelding zijn voor een mislukt drugstransport in april 2012, waarbij G. werd gepakt met tien kilo heroïne.

Schutter

De schutter die de opdrachten van K. uitvoerde is volgens de rechtbank Ramazan K. Hij kreeg bij verstek een gevangenisstraf van dertien jaar voor poging tot doodslag. Ook bovengenoemde Mustafa G., slachtoffer van de liquidatiepoging in september 2012 in Tilburg, kreeg gevangenisstraf opgelegd. Hij werd veroordeeld tot twee jaar cel voor de export van hard drugs.

De Meester

Zekeriya K. werd in 2013 in Antwerpen gearresteerd. K., die door leden van de organisatie ook wel De Meester wordt genoemd, wordt door getuigen omschreven als een man voor wie iedereen angst heeft. De organisatie van K. zou deel uitmaken van een veel grotere internationaal vertakte organisatie die onder leiding zou staan van Sedat S., die in Turkije geldt als een grote crimineel.

Het proces tegen de verdachten, waarvan de meesten van Turkse komaf zijn, vond plaats in de Bunker in Amsterdam Osdorp.

Lees ook: 20 jaar geëist tegen Zekeriya K.