2 jaar cel voor ex-profvoetballer Jan D. wegens drugslab

De rechtbank in Zutphen heeft woensdag vijf mannen en een vrouw veroordeeld tot jarenlange celstraffen voor betrokkenheid bij een groot drugslab dat begin 2018 in een schuur in Voorst (Gelderland) is ontdekt. Eigenaar van de schuur is Jan D. (51), oud-profvoetballer van Go Ahead Eagles in het seizoen 1987-1988.

270 liter speed

In januari 2018 ontdekte de politie in de schuur bij D.’s boerderij in Voorst een druglab met 270 liter amfetamine, 911 gram MDMA en 15 liter GHB. Het erf werd al lange tijd met camera’s door de politie geobserveerd. Het drugsafval werd geloosd in een nabijgelegen sloot.

Wietkwekerijen

D. moest zich eerder voor de rechter verantwoorden voor een wietplantage met 100 planten die in 2017 op zijn erf werd gevonden. Twee jaar eerder was het ook al raak: 575 wietplanten en een doorgeladen pistool. D. stond in september vorig jaar met zijn vrouw en vier anderen terecht. Na verzoeken van advocaten om nader onderzoek werd de zaak aangehouden tot februari 2019. D. verklaarde van zowel de wietkwekerijen als het drugslab niets geweten te hebben.

Go Ahead Eagles

Jan D. werd veroordeeld tot twee jaar cel. Dat is hoger dan de eis van twee jaar waarvan tien maanden voorwaardelijk. Ook kreeg hij een voorwaardelijke boete van 10.000 euro. De ex-profvoetballer die vooral in het tweede van Go Ahead Eagles speelde, maar in het seizoen 1987-1988 voor de club uit Deventer in het eerste debuteerde, werd veroordeeld voor de twee wietkwekerijen en het drugslab op zijn terrein.

Exploitanten lab

Peter S. (44) en Jan van der V. (36) uit Deventer kregen met respectievelijk vijf en vier jaar de hoogste celstraffen opgelegd. Zij worden gezien als de exploitanten van het lab. Patrick E. (42) uit Twello leverde de grondstoffen en kreeg 2,5 jaar cel. De 39-jarige Deventenaar Antoon B. krijgt een celstraf van zes maanden opgelegd, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Volgens de rechtbank was hij de eigenaar van de kwekerij die in 2017 in Voorst is aangetroffen. De zesde verdachte is de 48-jarige Belinda S., de vrouw van Jan D. Zij werd veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van één jaar en een taakstraf van 240 uur.