2 jaar cel voor vriendin van drugscrimineel

Angelique H. (foto) de vriendin van drugscrimineel Dennis van den B. is door de rechtbank in Rotterdam voor witwassen veroordeeld tot 2 jaar cel. Het Openbaar Ministerie had tegen de 49-jarige vrouw drie jaar geëist. Dennis van den B. zelf werd vorig jaar veroordeeld tot tien jaar cel in de zogenoemde Douane-zaak. 

Angelique H. zou meer dan 300.000 euro aan crimineel geld in bezit hebben gehad. Ook heeft ze van Dennis van den B. een BMW van meer dan 100.000 euro kado gekregen, die met crimineel geld werd gekocht.

Ex-vrouw

Ook Marga van der M., de 45-jarige ex-vrouw van Dennis van den B., werd veroordeeld voor het witwassen van enkele tonnen euro’s. Tijdens de zitting van de zaak in juni van dit jaar verklaarde ze dat ze niet wist dat het om crimineel geld ging: ‘Ik ben maar een stomme huismoeder die niets weet. Dennis zei altijd: “Jij bent huisvrouw, ik doe de rest.” ‘Ik vind het knap dat ik zijn naam nog uit mijn strot krijg.’ Ze dacht dat Van den B. een goedlopend bedrijf had in zonnepanelen: ‘Hij zei altijd dat de zaken goed gingen. Hij was eigenlijk altijd weg. Later bleek dat hij een ander had. Mijn hele leven met hem is een leugen geweest.’

De vrouw werd conform de eis van het Openbaar Ministerie veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur. De rechtbank hield er rekening mee dat de vrouw de zorg heeft over een dochter met een beperking.

Boekhouder

Er werden nog meer betrokkenen veroordeeld, waaronder de boekhouder van Dennis van den B. en Gerrit G., de hoofdrolspeler in het Douane-dossier. (Tegen douanier Gerrit G., die veertien jaar cel uitzit, loopt nog een ontnemingszaak. Justitie wil van hem nog  3,5 miljoen euro hebben.) De boekhouder werd veroordeeld tot vier jaar cel. Volgens de rechter was hij ‘een onmisbare schakel voor het witwassen van grote geldbedragen’, zo schrijft RTV Rijnmond.

Volgens de rechtbank wisten alle verdachten dat het geld uit misdrijven afkomstig was. Zij wilden een luxeleven leiden, ten koste van de samenleving.

Lees hier alles over de spelers in het Douane-dossier: Wie is wie in het Douane-dossier?