2 mannen 43 jaar onterecht achter de tralies

Clifford Williams was 33 jaar. Zijn neef Nathan Myers was 18 jaar. In 1976 werden ze veroordeeld voor de moord op een vrouw. Een moord die ze niet hadden gepleegd. 43 jaar later kwamen ze eindelijk vrij.

Jeannette Williams werd in 1976 doodgeschoten in haar appartement. Ze lag in bed, samen met Nina Marshall, die bij de schietpartij gewond raakte, maar de woning wist te ontsnappen. Volgens de getuigenis van Marshall waren er 2 mannen in het appartement geweest, die geschoten hadden. In een van haar wisselende verklaringen wees ze Nathan Myers en Clifford Williams als de daders aan.

Alibi

Het duo had een sterk alibi. Ze waren op een feestje in de straat waar de moord werd gepleegd. Verschillende gasten op het verjaardagsfeestje hadden Myers en Williams tussen de feestgangers gezien toen de schoten te horen waren. Daar kwam bij dat ballistisch onderzoek uitwees dat er één vuurwapen was gebruikt, terwijl getuige Nina Marshall had verklaard dat er met 2 wapens was geschoten. Marshall had ook verklaard dat er binnen in het appartement was gevuurd, terwijl forensisch onderzoek uitwees dat er van buiten was geschoten. Myers en Williams, die vertegenwoordigd werden door miserabele advocaten, werden door een jury schuldig bevonden aan de moord. Williams kreeg de doodstraf (die niet werd uitgevoerd), Myers levenslang.

Innocence Project

In de gevangenis las Myers een artikel over een instelling in Florida die onderzoek deed naar onterechte veroordelingen. Hij schreef een brief aan het Innocence Project Florida en deed daar een beëdigde verklaring bij van een getuige die stelde dat een andere man tegenover hem had bekend de moord op Jeannette Williams te hebben gepleegd. Het leidde uiteindelijk tot hun vrijlating. Myers, inmiddels 61 jaar, tegenover de pers: ‘Ik heb bijna 43 jaar van mijn leven verloren. Maar ik kijk vooruit en probeer met mijn familie van mijn vrijheid te genieten.’

2 miljoen dollar

Myers heeft recht op de maximale compensatie van 2 miljoen dollar. Williams (76) krijgt niets, omdat hij voor zijn veroordeling voor de moord al eens een misdrijf had begaan.

(Myers staat rechts op de foto, Williams links.)