20.000 pond voor het oog van een gevangene

Dale Cregan zit in Engeland een levenslange gevangenisstraf uit voor 4 moorden. De drugshandelaar, ook wel Eenoog genoemd omdat hij zijn linkeroog mist, liquideerde een vader en zoon en 2 vrouwelijke politieagenten. Het hoofd van een Engelse misdaadfamilie heeft nu een prijs uitgeloofd voor wie hem het rechteroog van Cregan kan bezorgen. 

Door Timo van der Eng

De 29-jarige Dale Cregan (foto) loopt op 25 mei 2012 met een bivakmuts op The Cotton Tree Pub binnen in Droylsden, een voorstadje van Manchester.  Hij heeft een automatisch vuurwapen bij zich en is op zoek naar David Short. Die is echter even naar het toilet. Cregan begint toch te  schieten en raakt de 24-jarige Mark Short in zijn borst. Drie omstanders worden ook geraakt. 24 seconden duurt de schietpartij, daarna vlucht Cregan met een auto die met zijn alarmlichten aan voor de pub was geparkeerd.  Als David Short (46) van het toilet af komt ziet hij een bloedbad. Zijn zoon Mark sterft in zijn armen.

Graf

Ook de familie Short hield zich bezig met misdrijven en leefde op voet van oorlog met een andere misdaadfamilie uit Manchester, de Atkinsons. Of dat de achtergrond was voor het bloedbad in The Cotton Tree is niet bekend. Maar het geweld na die 25-ste mei 2012 was nog niet ten einde. Dave Short bezoekt na de moordpartij dagelijks het graf van zijn zoon in Droylsden. Dat is ook Dale Cregan te weten gekomen. Samen met Anthony Wilkinson verschuilt hij zich met een Glock op de begraafplaats. Maar juist die dag, op 10 augustus 2012, bezoekt Dave Short door omstandigheden het graf van zijn zoon niet.

Handgranaat

Cregan en Wilkinson besluiten na een uur naar het huis van Short te rijden. Als daar aankomen is David Short net bezig om huisraad in zijn auto te laden. In de steeg naast het huis schieten ze Short neer. Vervolgens gooien ze een handgranaat op het lichaam van de stervende man. Binnen 3 maanden verliest Michelle Kelly haar man en zoon.  (Tekst loopt door onder de afbeelding.)

David (links) en Mark Short.

Alarmnummer

Na de moord op David Short blijft Dale Cregan aanvankelijk onvindbaar voor de politie. Dat verandert op 18 september 2012 als er bij het alarmnummer 911 een telefoontje binnen komt. De beller meldt dat zijn ramen zijn ingegooid en vraagt of de politie een kijkje kan komen nemen. Agenten Nicola Hughes (23) en Fiona Bone (32) rijden naar het huis in Mottram, zo’n 20 minuten van de pub waar 4 maanden eerder het bloedbad plaats heeft gevonden. Als ze naar de woning lopen worden ze doodgeschoten door Cregan, die hen met zijn telefoontje naar 911 naar zijn schuilplaats had gelokt. Ook gooit hij nog een handgranaat op de lichamen van de agenten. Daarna rijdt hij naar het politiebureau om zichzelf aan te geven.

Rechteroog

Na zijn veroordeling tot levenslang belandt Cregan op een zwaar beveiligde afdeling van een psychiatrische afdeling van een gevangenis. Sinds kort is hij overgebracht naar een reguliere penitentiaire inrichting. Daar vreest hij voor zijn leven. In de Britse pers zijn maandag berichten verschenen dat het hoofd van een misdaadfamilie 20.000 Engelse ponden heeft uitgeloofd voor het rechteroog van Cregan. Hij zou dat hebben gedaan uit sympathie voor de familie Short. De identiteit van de man die de beloning heeft uitgeloofd, is niet bekend. Hij zou zelf ook gedetineerd zijn.

Kunstoog

Over hoe Dale Cregan zijn linkeroog heeft verloren doen verschillende verhalen de ronde. Zelf zegt hij dat het oog is kwijtgeraakt door een gevecht met de politie in Thailand. Anderen beweren dat hij zijn oog moest missen na een caféruzie. Weer anderen beweren dat het is uitgestoken met een mes. Tijdens zijn proces moest Cregan telkens zijn kunstoog uit doen voordat hij de rechtszaal binnen ging. Justitie was bang dat hij iets in de holte achter zijn glazen oog verborgen had.

Hieronder een documentaire over Dale Cregan.

https://www.youtube.com/watch?v=ZJ14BFR7luc