De advocaat-generaal heeft in hoger beroep voor het gerechtshof in Amsterdam 20 jaar cel geëist tegen hoofdverdachte Rob Z. in de zaak Yellowstone. Hij is eerder veroordeeld door de rechtbank voor onder meer poging tot liquidatie. Tegen Emile Ratelband is een jaar cel geëist.
Granaataanslag
Tegen de andere verdachten in deze megazaak eiste het OM celstraffen variërend van 13 jaar tot 12 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De feiten zijn onder meer een granaataanslag op een kantoorvilla in Amsterdam in juni 2010, waar een advocatenkantoor gevestigd was. In Gouda is in juli 2010 een poging gedaan een man te liquideren. Bovendien zijn er meerdere brandstichtingen door middel van op afstand bestuurbare brandbommen gepleegd.
Rode draad
De advocaat-generaal:
De rode draad in het onderzoek Yellowstone is oplichting en fraude. Ingespeeld is op de hebzucht door het voorspiegelen van miljoenenwinsten bij een gouddeal, tegen een relatief bescheiden investering. Verblind door de voorgespiegelde winsten is het morele besef en de kritische blik vervaagd. Alles was gericht op het alsnog laten slagen van de deal en het maken van veel winst, ongeacht de stappen die daarvoor genomen moesten worden. De beslissing die genomen is om de man in Gouda uit de weg te ruimen, omdat hij in de weg zou staan aan het slagen van die deal, is daar een schrijnend voorbeeld van. Verzekeringsmaatschappijen werden gezien als een vaste bron van inkomsten. Ook daar bleef het niet bij de “gewone” verzekeringsfraude. Om betalingen van verzekeringsgeld te krijgen werden brandbommen tot ontploffing gebracht en aanrijdingen georganiseerd. De grootste gemene deler is dat alles, maar dan ook alles moest wijken voor het plan. Bij alle verdachten ging het uiteindelijk om geldelijk gewin.
Opknappen
Het OM ziet Rob Z. als spin in het web en betrokken bij vrijwel alle strafbare feiten. De reeks feiten die ten aanzien van Z. bewezen kunnen worden verklaard noemt de advocaat-generaal ‘enorm’. Z. schakelde verschillende mensen in die volgens het Openbaar Ministerie ‘het risicovolle werk moesten opknappen’.
Afpersen
Volgens het Openbaar Ministerie maakte Z. opnames gemaakt van gesprekken met medeverdachten met het doel om hen af te persen voor hun betrokkenheid. Tijdens de behandeling van zijn strafzaak legde Z. vlak voor de aanvang van de behandeling in hoger beroep bekennende verklaringen af. Dat noemt het OM ‘strategisch’ omdat er toen voor hem niets mer te verliezen was.
Ratelband
Tegen voormalig advocaat T. eist het Openbaar Ministerie 10 jaar cel en een ontzetting uit het beroep voor de duur van 12 jaar voor het mede opdracht geven tot het doden van de man in Gouda en het medeplegen van oplichting, afpersing en witwassen. Tegen journalist Koen S. is de eis 12 maanden cel waarvan 6 maanden voorwaardelijk voor zijn betrokkenheid bij de oplichting van verzekeringsmaatschappijen en bij de brandstichting in de woning van Emile Rateleband in Huissen. Tegen Ratelband eist het Openbaar Ministerie 12 maanden cel waarvan 6 maanden voorwaardelijk voor betrokkenheid bij de poging tot brandstichting in zijn huis in Huissen. De vermeende bodyguard van Z., Steve A. moet van de advocaat-generaal 13 jaar cel de cel in.
Kroongetuige
Kroongetuige Richard T. bracht de zaak aan het rollen. T. verklaarde over een reeks van feiten die hij samen met de verdachten in Yellowstone heeft gepleegd. Hij is inmiddels onherroepelijkveroordeeld tot 6 jaar cel. Hij is in hoger beroep alleen als getuige gehoord.
Zie ook:
Rob Z. bekent liquidatie op Boy Smit