20 jaar cel voor doden fietsenmaker

De 39-jarige Irfan E. uit Amsterdam is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar voor het doden en beroven van fietsenmaker Temel Kobya in Amsterdam-West, in 2016, en ook voor een mishandeling en diefstallen.

Het dna-bewijs

De fietsenmaker werd op 15 maart 2016 in zijn winkel met meerdere messteken om het leven gebracht en beroofd van zijn portemonnee. Er is dna van E. op de hand en bepaalde kleding van het slachtoffer gevonden. De rechtbank verwerpt de stelling van advocaat Yehudi Moszkowicz dat het dna-profiel van verdachte niet matcht met de aangetroffen dna-mengprofielen.

De verdachte heeft erkend dat hij tien dagen voor de moord de fietsenmaker een hand heeft gegeven, zodat toen dna kon zijn overgedragen. De rechtbank volgt echter de mening van een deskundige die heeft verklaard dat de kans om dna van verdachte aan te treffen tien dagen nadat verdachte en slachtoffer elkaar de hand hebben geschud zeer beperkt is.

Getuige

De rechtbank gaat ervan uit dat hij direct na de steekpartij met bebloede kleding zijn buurman heeft verteld wat hij had gedaan. Deze buurman vertelde dat verhaal later tegen de politie. Volgens de advocaat van E. deed hij dat nadat hij op Opsporing Verzocht hoorde dat er een beloning was uitgeloofd. Advocaat Moszkowicz concludeerde dat deze (verslaafde) getuige loog omdat hij op de beloning uit was en tevens op andere tegemoetkomingen van de politie. De rechtbank neemt het verhaal van de buurman toch voor waar aan omdat diens vriendin als eerste met het verhaal bij de politie kwam en verder zei uiteindelijk niet te twijfelen dat haar vriend de waarheid erover had verteld.

Hamer

Enkele maanden voor de dodelijke steekpartij heeft E. een kennis meerdere malen met een hamer op zijn hoofd en lichaam geslagen. De rechtbank zegt die mishandeling ‘verbijsterend’ te vinden, ook al omdat er geen enkel motief voor de aanval lijkt te zijn geweest. De verdachte kwam al enige tijd bij het slachtoffer over de vloer. Hij sloeg hem daar totaal onverwacht met een hamer doelgericht een barst in zijn schedel.

E. is ook veroordeeld voor diefstal van koperen brandkranen en blusleidingen uit diverse appartementencomplexen. Hij moet in totaal ruim 80.000 euro schadevergoeding betalen aan de familie van de gedode fietsenmaker en aan het slachtoffer van de hamer-aanval.

Zie het vonnis.

Voorgaande berichten:

Het mysterie van de moord op de fietsenmaker

Nieuwe getuige in moordzaak fietsenmaker (UPDATE2)

Twijfels over fietsenmaker-moord blijven hangen

‘Getuige moord fietsenmaker achtergehouden’

Irfan E. zou moord op fietsenmaker hebben bekend