20 jaar cel voor Surinaamse riviermoord

De 37-jarige Sharied S. (37) uit Amsterdam is door de rechtbank in Lelystad veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar cel voor de moord op zijn toenmalige vriendin. De rechtbank gaat ervan uit dat hij haar liet verdrinken in de Surinamerivier.

Afgelegen plek

S. was in juni 2015 op vakantie in Suriname met zijn 29-jarige vriendin uit Almere. In de avond van 25 juni zijn zij samen naar een afgelegen plek langs de Surinamerivier gegaan. Nog diezelfde nacht heeft de man de politie gemeld dat zijn vriendin in de rivier was gevallen. Volgens de man was zij onder invloed van drank langs de rand van de rivier op een muurtje gaan liggen en in het water gevallen toen hij verderop stond te plassen. Haar lichaam is drie dagen later gevonden bij een houtzagerij langs de rivier. De politie in Suriname sloot het onderzoek. Nadat de familie van het slachtoffer de Nederlandse politie had ingeschakeld is er alsnog een grootschalig onderzoek opgestart.

Berekend

Uit dat onderzoek blijkt onder andere dat kort voor de reis naar Suriname een levens- en uitvaartverzekering is afgesloten op naam van het slachtoffer. Die polis is vervolgens gewijzigd, zodat S. de begunstigde werd. De rechtbank stelt vast dat de man voor de vakantie weet had van het naderende overlijden van zijn toenmalige vriendin.

Hij is planmatig en berekend te werk gegaan om zijn voorgenomen plan, om zijn vriendin om het leven te brengen, ten uitvoer te brengen, vindt de rechtbank.

Stroming

Bij de Surinamerivier heeft hij ervoor gezorgd dat zij in de stroming terecht is gekomen waardoor zij is overleden. Tijdens de gerechtelijke procedure heeft hij aantoonbaar gelogen, zo heeft hij in Suriname tegen de politie gezegd dat hij niet kan zwemmen en heeft hij verklaard nooit eerder op de bewuste plek te zijn geweest. Daarnaast heeft hij documenten vervalst om zijn onschuld te bewijzen en stroken zijn verklaringen niet met informatie uit het dossier. Op de dag dat het lichaam van de vrouw is aangespoeld heeft de man Suriname verlaten.

S. is ook veroordeeld voor poging tot oplichting van een verzekeringsmaatschappij, oplichting van een hypotheekverstrekker en valsheid in geschrifte.

De straf is gelijk aan de straf die de officier van justitie had geëist.