20 jaar cel voor schietpartij Bijlmer

Een man die op 26 maart 2012 een schietpartij veroorzaakte in Amsterdam Zuidoost is veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf wegens poging tot moord (vier keer) en poging tot doodslag. De man kreeg ruzie in café Brandhoek waarna hij de caféhouder op het Bijlmerplein door het hoofd schoot. Daarna opende verdachte tot twee maal toe het vuur op agenten die hem wilden aanhouden, waarbij een van de agenten werd verwond.

Voorbijganger

De rechtbank is van oordeel dat in alle vier gevallen sprake is van poging tot moord, omdat de verdachte de tijd heeft gehad zich te beraden. Het verweer van de schutter dat er sprake was van noodweer volgt de rechtbank niet. De caféhouder wilde alleen het gesprek met verdachte aangaan en bij de confrontaties met de politie moet verdachte hebben begrepen dat het om agenten ging. Ook heeft de man een kogel afgevuurd die de auto van een voorbijganger raakte die stond te wachten voor een stoplicht.

Psychische gevolgen

De gevolgen voor de slachtoffers zijn ingrijpend, aldus de rechtbank. De caféhouder heeft zwaar lichamelijk letsel opgelopen en is nog steeds niet hersteld. Ook voor de agenten heeft de schietpartij grote gevolgen gehad. Zij kampen nog steeds met de psychische gevolgen van de gebeurtenissen. Daar komt bij dat de man eerder in Suriname betrokken is geweest bij een schietpartij waarbij een dodelijk slachtoffer is gevallen. Hiervoor heeft hij een straf uitgezeten van zes jaar. Hierom en omdat de man het gemunt had op politieambtenaren acht de rechtbank een zware gevangenisstraf op zijn plaats.

Het vonnis.