20 jaar voor ‘extreem gevaarlijke’ Arthur N.

Arthur N. is maandag door het gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot een celstraf van 20 jaar voor onder meer doodslag, poging tot moord, voorbereiding van een moord en gijzeling. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden een celstraf van 25 jaar en tbs met dwangverpleging. Dat was tevens de straf die N. in eerste aanleg kreeg opgelegd door de rechtbank in Utrecht.

Anders dan de rechtbank acht het gerechtshof in Arnhem Arthur N. volledig toerekeningsvatbaar, dus wordt er geen tbs opgelegd.

Bunker

De zaak in hoger beroep werd behandeld in de extra beveiligde rechtbank, de Bunker, in Amsterdam-Osdorp. De rechtbank in Utrecht noemde verdachte N. 'extreem gevaarlijk'. N. voerde zijn eigen verdediging en zat vanwege de veiligheid van de aanwezigen achter een plastic schot.

Doodslag

Volgens het OM is N. verantwoordelijk voor de dood van de 41-jarige Ruud Kinneging in Leusden in 2009. Het slachtoffer kwam door meerdere messteken om het leven en werd op 4 november 2009 gevonden in zijn woning. Ook zou N. verantwoordelijk zijn voor de poging tot moord op zijn ex-vriendin en haar zoon.

Ontsnapping

Na zijn aanhouding voor deze en enkele andere feiten, ontsnapte N. uit de Koepelgevangenis in Arnhem en vluchtte naar België. Onderweg gijzelde hij onder meer een automobilist. In België werd N. vervolgens gearresteerd.

Het hof heeft N. veroordeeld tot een celstraf van 20 jaar.