20 jaar voor Rob Z. voor waslijst misdrijven

De rechtbank van Amsterdam heeft Rob Z. uit Amstelveen veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar. Hij was de hoofdverdachte in het proces dat bekend staat om Yellowstone, dat draait om onder meer oplichting, witwassen en een poging tot liquidatie. In totaal stonden twaalf verdachten terecht, vier van hen werden vrijgesproken.

(Foto: De Telegraaf)

Kroongetuige Richard T. kreeg zes jaar cel opgelegd. Die werd verdacht van een mislukte moordaanslag in Gouda in 2010. De liquidatie mislukte omdat het wapen dienst weigerde. T. besloot te getuigen tegen zijn vermeende opdrachtgevers Rob Z. en Edwin T. in ruil voor strafvermindering.

Rob Z. werd voor het beramen van de liquidatie vermoordeeld. Ook is hij schuldig bevonden voor het plegen van andere misdrijven, zoals brandstichtingen, oplichting, fraude en witwassen. Z. zou ook hebben meegedaan aan het roven van partijen drugs van andere criminelen. De rechtbank rekent hem aan dat hij geen spijt heeft betuigd.

Z. zou ook opdracht hebben gegeven om in 2010 een handgranaat door het raam van advocatenfirma Sorko en Swane aan de Amsterdamse Churchillaan te gooien. Bij de aanslag raakte niemand gewond. Mogelijk was de aanslag gericht op Edwin T., die samen met Z. opdracht gaf voor de mislukte liquidatie in Gouda. T. was destijds advocaat.

De rechtbank sprak T. vrij voor het beramen van de mislukte liquidatie in Gouda. Hij kreeg daarom vier maanden cel voor oplichting, in plaats van de geëiste tien jaar. Z.’s rechterhand Steve A. kreeg acht jaar celstraf.

Lees ook:

Moordaanslag: Nieuwe kroongetuige

Advocaat verdacht beramen moord