20-jarige Rotterdammer maakte ruim honderd slachtoffers door phishing

Een 20-jarige Rotterdammer is woensdag aangehouden omdat hij volgens de politie op grote schaal mensen oplichtte op internet. Hij deed aan een vorm van phishing, zegt de politie. Het vermoeden is dat hij zeker 120 slachtoffers heeft gemaakt die voor duizenden euro’s zijn opgelicht. De zaak kwam aan het licht nadat verschillende banken aangifte deden bij de politie.

Verkoopsites

De verdachte legde contact met de slachtoffers via een verkoopsite en zou zich hebben voorgedaan als potentiele koper. Waarschijnlijk vroeg hij in een gesprek aan de verkopende partij om een verificatie uit te voeren door 1 eurocent over te maken. Daarvoor zou hij een link hebben gestuurd met een betaalverzoek. Mensen kwamen dan op een website buiten de omgeving van de verkoopsite.

Op die website moesten de slachtoffers gegevens in voeren om die cent over te maken. Die gegevens waren echter ook zichtbaar voor de dader. Met die gegevens kon de verdachte internetbankieren met de rekeningen van de slachtoffer. Hij wordt ervan verdacht op deze manier online aankopen te hebben gedaan.

Aangiften

De  banken kregen meldingen van klanten waarna zij aangifte deden bij de politie. De meldingen van drie dezelfde banken waren terug te leiden tot dezelfde verdachte. Het gaat om in totaal ongeveer 120 incidenten. Hiermee zijn vele duizenden euro’s weggenomen.

Aansluitend op de uitgebreide onderzoeken van de banken heeft de politie verder onderzoek gedaan en in overleg met het Openbaar Ministerie een aanhouding en huiszoeking gedaan. De 20-jarige verdachte is op een locatie in Rotterdam aangehouden. Hij is inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris en in bewaring gesteld.