200 deals met justitie

Ruim 200 mensen, onder wie meer dan 160 criminelen, hebben de afgelopen 15 jaar deals gesloten met justitie. Ze werden voor langere of kortere tijd opgenomen in het programma Getuigenbescherming van de Nederlandse overheid. In ruil voor een getuigenis tegen topcriminelen kregen zij soms een nieuwe identiteit aangemeten en konden zij anoniem een nieuw bestaan opbouwen, zo nodig in het buitenland. Anderen kregen tijdelijk een een ander verblijf of permanente bewaking. Dat schrijft Het Parool (zaterdag) op basis van een artikel in het Tijdschrift voor de Politie.

Het artikel in het Tijdschrift voor de Politie is geschreven door leden van het landelijk parket en medewerkers van het KLPD die het programma Getuigenbescherming uitvoeren. Die auteurs blijven zelf ook anoniem omdat hun identiteit weer kan leiden naar de verblijfplaats van de beschermde getuigen.

Sinds de start van het programma in 1995 is volgens het team nog nooit één van de door de overheid beschermde getuigen of hun echtgenoten of kinderen ‘slachtoffer geworden van hun bedreigers’.

Staatssecretaris voor Justitie en Veiligheid Fred Teeven wil het programma verder uitbreiden: ‘Mijn overtuiging is dat als je de georganiseerde misdaad wilt uitschakelen, dat van binnenuit moet gebeuren.’

Zie het Tijdschrift voor de Politie.

Lees ook:

Advocaat La. S: ‘hij kan niet anders’

en

Angelo Diaz interview met John van den Heuvel