200 kilo coke: drie man vast in Brielle

Door de rechtbank in Rotterdam zijn dinsdag drie mannen van 31 jaar en 35 jaar uit Rotterdam en 57 jaar uit Zwijndrecht voor 90 dagen in voorlopige hechtenis gezet in verband met de vondst van 200 kilo cocaïne. Die coke is op 10 november gevonden in Brielle.

Lopend onderzoek

De zaak is in onderzoek bij de landelijk parket van het Openbaar Ministerie. Volgens het OM ontving de Landelijke Eenheid van de politie op 10 november informatie uit ‘een lopend Nederlands onderzoek’ over een bestelbus met vermoedelijk cocaïne aan boord. Uit nader onderzoek is toen gebleken dat deze partij cocaïne op het adres van een groothandel in ijzer en staalschroot in Brielle afgeleverd moest worden.

Taxi

Diezelfde ochtend zag een observatieteam van de politie hoe de bestelbus achter een taxi kwam aanrijden bij het bedrijfspand. Een man wachtte de voertuigen op, waarna de bestelbus en taxi het bedrijfspand binnenreden. Nadat de deur van het pand gesloten werd, ging die kort daarna weer open en maakte de bestelbus aanstalten te vertrekken. De politie hield daarop drie mannen aan, een buiten en twee in het pand. Hun mobiele telefoons werden in beslaggenomen.

Pasjes

Vervolgens vonden er doorzoekingen plaats op het terrein en in het pand. Achterin het bedrijfspand werden het bestelbusje en de Mercedes-taxi aangetroffen en doorzocht. Op de grond van een opslagdeel van de bedrijfsruimte vonden de politiemensen vijf zakken met elke ongeveer 38 kilo inhoud. Uit een indicatieve test bleek het om cocaïne te gaan.

De bestelbus is in beslaggenomen, evenals de daarin aangetroffen twee mobieltjes, stapel papieren en rugzak met daarin diverse gepersonaliseerde pasjes, portemonnee met munt- en briefgeld, agenda en notitieblokje.

Op het bedrijventerrein trof de politie ook nog een andere bus aan die, op grond van overtredingvan de Opiumwet, is onderzocht. Daarbij werd een verborgen ruimte aangetroffen. Verder zijn er in het kantoor van het bedrijfspand een GPS-tracker en diverse documenten aangetroffen, die mogelijk verband houden met verdovende middelentransporten.