‘200 onderzoeken naar Nederlandse jihadisten’

De landelijke recherche heeft nu opsporingsonderzoeken naar ruim tweehonderd Nederlandse jihadisten in behandeling. Dat bericht RTV Utrecht op basis van een een requisitoir van een officier van justitie donderdag tijdens een pro-formazitting in de rechtbank van Rotterdam.

Utrechter

Het gaat om personen die zich zouden hebben aangesloten bij een van de jihadistische groepen in het strijdgebied in Syrië en Irak. In Rotterdam staan tien mannen bij verstek terecht die zijn gedagvaard voor deelname aan de gewapende strijd van onder meer Islamitische Staat (IS). Een van de verdachten is Utrechter Ridvan Öz.

Tijdrovend

Doel van het OM is verdachten terugkeren direct een vonnis te kunnen uitreiken op basis waarvan ze gevangen worden genomen. Volgens de aanklager zijn de ruim 200 onderzoeken zaken waarin bewijs verzamelen zeer moeizaam is. Ze zijn tijdrovend en buitengewoon intensief zijn, ook al omdat in die gebieden geen fysiek bewijs kan worden verzameld.

Het onderzoeksproject zou moeten leiden tot het structureel berechten van jihadisten, volgens het Openbaar Ministerie zal daardoor de veiligheid in Nederland verbeteren.

Precedent

Er is al een precedent. In juli vorig jaar zijn vier jihadisten door de Haagse rechtbank bij verstek veroordeeld tot zes jaar cel voor vergelijkbare feiten. De 21-jarige Utrechter Öz en andere verdachten staan sinds vorig jaar internationaal gesignaleerd. Toegang tot bankrekeningen en creditcards is hen ontnomen.