Enorme vangst grondstof xtc

De politie heeft in de ochtend van Koninginnedag op de snelweg A67 ter hoogte van Venlo een bestelbus met 2000 liter chemicaliën onderschept. Volgens het landelijk parket van het Openbaar Ministerie waren de chemicaliën vermoedelijk bestemd voor de productie van synthetische drugs, zoals amfetamine (speed) of xtc. Om welke soort chemicaliën het gaat heeft het OM niet bekend gemaakt. Als het gaat om PMK gaat is dit een gigantische vangst. Hiermee kunnen ongeveer 30 miljoen xtc-tabletten worden gemaakt.

De drugschemicaliën waren verpakt in 100 jerrycans van 20 liter. Het is niet bekend waar de drugschemicaliën moesten worden afgeleverd, schrijft het OM. 

Grondstoffen voor amfetaminen (speed) en xtc als BMK of PMK zijn zeer schaars en duur. Het is niet waarschijnlijk dat de vangst apaan betreft want dit is meestal een vaste stof. Met apaan kan relatief makkelijk en goedkoop BMK worden gemaakt. Een kilo apaan kost maar dertig euro en daaruit komt ongeveer ter waarde van zevenhonderd euro aan BMK. 

Omdat het onderzoek kennelijk in handen was van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie valt aan te nemen dat de vangst is gedaan in een groot onderzoek naar georganiseerde criminaliteit.

De bestelbus was afkomstig uit Polen. De Poolse chauffeur is na verhoor heengezonden. De man was waarschijnlijk nietsvermoedend ingehuurd door drugsproducenten, aldus het OM.