2013: bijna 10.000 kilo coke onderschept

Het Hit and Run Cargoteam (HARC)-team Rotterdam heeft in 2013 ruim 10.000 kilo drugs onderschept. Het overgrote deel, ongeveer 9800 kilo, bestond uit cocaïne die vanuit Zuid-Amerika werd aangevoerd. In 2012 was dat ruim 3600 kilo coke. De totale aantal drugsvangsten was vorig jaar 113.

De cijfers zijn dinsdag door het HARC-team Rotterdam (de Zeehavenpolitie, Douane en Fiod) bekendgemaakt.

Bananen

De twee grootste vangsten waren partijen die verstopt zaten tussen bananen. De eerste was een vangst van 1000 kilo coke die in Vlissingen belandde. De bananen waaronder de cocaïne zat verstopt werden naar Weesp vervoerd, waar vervolgens vier mannen werden aangehouden die de coke kwamen ophalen.

1100 kg

In november ontdekte het HARC-team de grootste partij, eveneens verstopt tussen bananen. Dat was ruim 1100 kilo cocaïne. Deze container werd doorvervoerd naar een loods in de Keilestraat in Rotterdam. Ook in dit onderzoek zijn vier verdachten aangehouden.

Rip-off

Volgens het OM zijn er zeker 113 ladingen onderschept. In 47 gevallen zouden criminelen de zogenoemde Rip-off methode gebruiken. Die methode houdt in dat er in voornamelijk Zuid-Amerika (sport)tassen met coke in containers worden geplaatst die er door de zogenoemde “uithalers” in ons land worden uitgehaald.

Bootjes

‘Een bijzondere onderschepping was die waarbij op zee honderden kilo's cocaïne van een zeeschip overboord werden gezet. In samenwerking met de Nationale Politie, de Marine en de Kustwacht werden vijf mannen aangehouden die met snelle kleine bootjes de overboord gezette cocaïne kwamen ophalen. Het is voor het eerst in Nederland dat een dergelijke actie kon worden uitgevoerd’, aldus een bericht van het OM.

Lees ook:

Coke-handel: betreden haventerrein te simpel