21.000 dna-profielen niet aan databank toegevoegd

In de landelijke dna-databank ontbreken meer dan 21.000 dna-profielen van veroordeelde criminelen. Dat meldt Nieuwsuur. Volgens de wet moet van criminelen die zwaardere misdrijven plegen dna worden afgenomen, maar in de praktijk komt de politie daar niet aan toe.

Verbeteren

In 2016 was het dna van ruim 10.000 delinquenten niet geregistreerd. Toen beloofde de minister dat hij het systeem van dna-verzamelen zou verbeteren, dat is echter niet gebeurd.

Vaak worden veroordeelde criminelen pas opgeroepen voor een dna-afname als zij al weer thuis zitten, of op een onbekend adres verblijven. Per brief krijgen ze een oproep om langs te komen, en dat gebeurt vaker niet dan wel. De politie moet dus duizenden van die gevallen zelf opsporen. Dat is erg moeilijk en de politie heeft meer te doen.

Onopgelost

Het is belangrijk om dna van delinquenten te verzamelen omdat veel van hen vaker misdrijven plegen. Nu blijven dus veel zaken onopgelost die met dra-registratie makkelijk zouden kunnen worden opgelost.

Een commissie pleitte er al voor om mensen direct na aanhouding hun dna af te laten staan, bijvoorbeeld als er ook een foto van hen wordt gemaakt.

In de databank zitten nu profielen van meer dan 200.000 bekende en onbekende criminelen.