21 jaar voor Brabantse ‘maffia’-moord

Stevige straffen in de Brabantse ‘maffia’-moord op Yvon Pfaff. De 37-jarige Erik van der H, die heeft bekend Pfaff te hebben doodgeschoten, is veroordeeld tot een celstraf van 21 jaar. De 41-jarige William van der H., die volgens het Openbaar Ministerie de opdracht heeft gegeven om Pfaff te doden, moet ook 21 jaar de gevangenis in. De vonnissen werden maandagmiddag uitgesproken door de rechtbank in Den Bosch. De verdachten kregen de moordopdracht van een oplichter die zei voor de maffia te werken. Ze maakten een plan hem naar een vakantiehuisje te lokken. Pfaff werd in een bestelauto verbrand. Zijn lichaam werd op 22 juni 2014 gevonden in Sint-Michielsgestel.

Dat William van der H. Yvon Pfaff uit de weg wilde ruimen, acht de rechtbank bewezen. Erik van der H. (geen familie) en drie anderen onder wie zijn vriendin Janet zaten allen in min of meer ernstige geldnood, met schulden van 140.000 en 230.000 euro. Nadat Van der H. het groepje leerde kennen kreeg hij heel snel grote invloed op hen. Hij maakte hen wijs dat als ze lid zouden worden van een maffia-familie de geldzorgen snel verdwenen zou zijn. Hij zou beschikken over enorme hoeveelheden zwart geld.

Bloed

Ze konden lid worden van de broederschap, zei William. In het weekend van 14 op 15 juni 2014 ondergingen ze in Den Bosch een inwijding die hen zou doen toetreden tot de maffia. Ze moesten met hun eigen bloed hun naam schrijven op een papier. Van der H. filmde dat en stuurde de video – naar zijn zeggen – naar Italië. Drie minuten later kwam vanuit dat land het verlossende woord. Ze waren opgenomen in de familie. Janet – die een verhouding – met het latere slachtoffer Pfaff had kreeg een kogel als ritueel welkomstgeschenk: ‘een souvenir’.

Karwei

Een tweede ontmoeting met Van der H. was minder sacraal: enkele dagen later op de parkeerplaats van een Karwei-vestiging in Druten. Daar legde William van der H. de moordopdracht op tafel, aldus het Openbaar Ministerie. Hij beloofde tienduizenden euro’s. Tegenover politie-infiltranten die zich voordeden als maffiosi legden de verdachten later tot in detail uit hoe ze voor de maffia de moord op Pfaff hadden uitgevoerd. Na lang stilzwijgen volgden er verklaringen waarbij ze tegenstrijdig verklaren en ook zichzelf zoveel mogelijk schoon praatten. Erik van der H. haalde de trekker over. Janet lokte Pfaff naar het vakantiehuisje.

Motief

Het motief is niet duidelijk geworden, er is gesproken over relatieproblemen, schulden maar ook over de oogst van een wiethok van Pfaff. Janet van H., de vrouw van de schutter, is veroordeeld tot een celstraf van 19 jaar. Tegen haar was 18 jaar geëist. Zij zou Pfaff naar het vakantiehuisje in Ewijk hebben gelokt, waar hij werd gedood. Twee broers van de schutter, Michel (40) en Rene (35) zijn veroordeeld tot celstraffen van 6 en 8 jaar.

Zie ook:

Dood Pfaff na opdracht van de “maffia”

Tot 19 jaar geëist om moord Pfaff

Verdachte moord Pfaff bekent

‘Pfaff werd naar vakantiewoning gelokt’

‘Opdrachtgever’ moord Pfaff in Nederland vast