21 jaar cel voor diepvriesmoord op Nederlander

De Belgische Isabel D. (42) is woensdag door de rechtbank in Kortrijk (B) veroordeeld tot 21 jaar cel voor omdat ze in 2014 haar Nederlandse echtgenoot vermoordde en hem bijna een jaar in de diepvrieskist in haar woning bewaarde.

Cocktail

De rechtbank in Kortrijk legde medeplichtige Olaf P. (47) 15 jaar cel op. Het Openbaar Ministerie had respectievelijk 27 en 24 jaar geëist. De vrouw had P. verteld dat haar man, Jacob (Jaap) van den Blink (59), veel dronk en haar regelmatig mishandelde, hetgeen ook zo was. Olaf P. was verslaafd en de vrouw beloonde hem met speed als hij mee zou werken aan moord. D. gaf Van den Blink enige dagen een zware cocktail van heroïne en medicijnen als hij dronken was en toen hij geheel buiten bewustzijn was trok ze een zak over zijn hoofd en wurgde ze hem.

Olaf P. zou de vrouw niet geholpen hebben bij de moord zelf, maar wel bij het verbergen van het lichaam in de diepvrieskist.

D. had de dakloze Olaf P. tijdelijk onderdak geboden. De twee hadden een gezamelijke passie voor honden. Ter zitting hebben ze spijt betuigd, nadat ze het eerste jaar na hun aanhouding hadden gezwegen.

-24 graden

Zijn lichaam werd bijna een jaar later ontdekt in de diepvries in de woning in het West-Vlaamse dorp Gits. Na de verdwijning van haar man vertelde de vrouw dat hij op reis was door Europa. Totdat in de lente van 2015 de politie na roddels in het dorp toch een onderzoek startte. Op bevel van de onderzoeksrechter werd een huiszoeking gehouden. Het lichaam van de Nederlander bleek bewaard te zijn op -24 graden Celsius. Na vijftien dagen was het lichaam voldoende ontdooid om autopsie mogelijk te maken.