21-jarige verdacht van phishing

Een 21-jarige man uit Amsterdam zit in voorarrest op verdenking van cybercrime. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag bekend gemaakt. Hij wordt verdacht van computervredebreuk, oplichting en valsheid in geschrift.

Creditcardmaatschappij

De raadkamer van de Amsterdamse rechtbank heeft maandag voor een periode van dertig dagen de gevangenhouding bevolen. De man zou tussen eind mei 2014 en begin augustus 2016 een groot aantal websites te zijn binnengedrongen. Hij maakte daarbij gebruik van softwareprogramma’s die zijn gemaakt om kwetsbaarheden in websites op te sporen en uit te buiten. Op die manier wist de man, zo is de verdenking, onder meer een groot aantal emailadressen van klanten van een creditcardmaatschappij buit te maken.

Phishingmail

De man zou vervolgens uit naam van een creditcardmaatschappij mails hebben gestuurd naar de buitgemaakte adressen. In een zogenoemde phishingmail probeerde hij de klanten te verleiden om op een link te klikken. Dit om hen vervolgens naar een nagemaakte website – een phishingsite – te leiden. Zo trachtte hij creditcardgegevens, pincode of inloggegevens zoals gebruikersnaam, wachtwoord of rekeningnummer te achterhalen.

De politie kwam de man op het spoor in een ander lopend onderzoek.