21 maanden voor poseren met Kalasjnikovs

Een 37-jarige man uit Zwijndrecht is door de rechtbank Utrecht veroordeeld tot 21 maanden gevangenisstraf omdat hij zich liet fotograferen met meerdere Kalasjnikovs en een handvuurwapen.

Telefoon

De man werd in 2016 aangehouden toen hij als passagier in een auto zat. De politie deed onderzoek naar de bestuurder van de auto in verband met een moordzaak. In de auto werden meerdere telefoons gevonden, waaronder die van de verdachte. Op die telefoon vond de politie 10 foto’s waarop de man poseerde met Kalasjnikovs en een handvuurwapen. De rechtbank acht wettig en overtuigend bewezen dat de man op de dag dat de foto’s gemaakt zijn de wapens voorhanden had. Dat de verdachte niet de eigenaar is van de wapens maakt dit niet anders. Hij wordt vrijgesproken van het voorhanden hebben van de wapens over een langere periode.

Stoer

De foto’s zijn gemaakt in Nieuwegein. De verdachte heeft verklaard dat hij op bezoek was bij een vriend van de bestuurder van de auto. Toen hij in de keuken iets te drinken wilde halen zag hij een tas met de vuurwapens. Hij heeft zichzelf toen met de wapens laten fotograferen omdat hij dit stoer vond.

De verdachte is vaker in aanraking geweest met politie en justitie en ook eerder veroordeeld voor een overtreding van de Wet wapens en munitie. Maar omdat de verdachte al in 2016 werd aangehouden is er volgens de rechtbank een overschrijding van de redelijke termijn. De straf valt daarom lager uit dan de 22 maanden die de officier van justitie geëist heeft.

Het vonnis.