22 en 20 jaar cel geëist voor liquidatie Ali Motamed

Tegen de Amsterdammers Moreo M. (36) en Anouar A. (29) is respectievelijk 22 en 20 jaar cel geëist voor de liquidatie van Ali Motamed (foto) in Almere. Moreo M., ook wel Meo of Terminator genoemd, is in 2012 ook al tot 11 jaar cel veroordeeld voor een dodelijke ripdeal waarbij hij met een automatisch vuurwapen schoot.

Ook de andere verdachte, Anouar A., ook wel Twins genoemd, heeft een strafblad. Hij werd al eens veroordeeld tot 6 jaar voor een overval. Het Openbaar Ministerie wil dat beide verdachten ook hun resterende straffen in deze zaken uitzitten.

Elektricien

De 56-jarige elektricien Ali Motamed verliet op 15 december 2015 iets voor 7 uur zijn woning aan de Hendrik Marsmanstraat in Almere om naar zijn werk bij Eneco te gaan. Hij stond aan de bijrijderskant van een bestelbus spullen in te laden toen hij van dichtbij door het hoofd werd geschoten. De daders vluchtten in een auto met gedoofde lichten die een paar kilometer verderop brandend werd teruggevonden.

Bomaanslag

Ali Motamed bediende zich van een valse identiteit. Zijn echte naam bleek Mohammad Reza Kolahi Samadi te zijn, een Iraniër die in eigen land bij verstek ter dood was veroordeeld voor het plegen van een grote bomaanslag in Teheran in 1981. Daarbij vielen meer dan 70 doden, waaronder een opperrechter. Justitie vermoedt daarom dat de Iraanse geheime dienst achter de moordaanslag zit.

Uitvoerders

Moreo M. en Anouar A. worden door het OM beschouwd als de uitvoerders van de liquidatie. Het ziet onder andere bewijs in ontsleuteld pgp-verkeer en de bewegingen van de beveiligde telefoons die aan de verdachten worden toegewezen. Een van de toestellen bewoog bijvoorbeeld  1-op-1 mee met de verplaatsingen van de enkelband van Moreo M. Daarnaast zou ook de Volkswagen Polo van de (ex)vriendin van Anouar A. in verband kunnen worden gebracht met voorbereidingen van de liquidatie.

Noffel

Justitie denkt dat M. en A. werden aangestuurd door Naoufel “Noffel” F. Naoufal F. is tot 18 jaar cel veroordeeld voor het aansturen van de liquidatiepoging op Peter “Pjotr” R., in Diemen. R. overleefde de aanslag in 2015 waarbij meer dan 30 kogels werden afgevuurd. Het OM onderzoekt nog de mogelijkheid of het Noffel kan vervolgen voor de liquidatie van Vincent Jalink. Het proces tegen Noffel in de zaak Motamed begint op 14 mei voor de rechtbank in Amsterdam.

Randall D.

Justitie denkt dat Noffel via beveiligde telefoons onder andere met crimineel Randall D. communiceerde. Justitie wist een telefoon te kraken die bij Randall D. werd aangetroffen. De recherche had ook opnameapparatuur in de kleding van D. verborgen. In de 26 uur waarin hij werd afgeluisterd, sprak hij volgens Het Parool volop met vrienden en een vriendin over zijn voorbereidende rol bij de liquidatie en het gegeven dat “Meo” zijn rol in de uitvoering had overgenomen. ‘Meo is in mijn plaats gegaan.’