22 en 24 jaar cel geëist tegen schutters bij liquidatie Iraanse electriciën

Het Openbaar Ministerie eist in hoger beroep gevangenisstraffen van 22 en 24 jaar tegen Amsterdammer Anouar “Twins” A. (33) en Moreo “Terminator” M. (40) voor het doodschieten op 15 december 2015, in Almere, van de Iraanse Eneco-werknemer Ali Motamed (foto). Het 56-jarige slachtoffer ging ’s ochtends vroeg op pad om naar zijn werk te gaan. Bij zijn bestelbus voor zijn huis werd hij van dichtbij neergeschoten. De daders vluchtten in een BMW die verderop in Almere in brand werd gestoken.

Iran

De binnenlandse veiligheidsdienst AIVD gaat ervan uit dat een Iraanse geheime dienst opdracht heeft gegeven voor de liquidatie. Motamed zou in Iran als lid van een verzetsbeweging een bomaanslag hebben uitgevoerd waarbij meer dan 150 mensen om het leven kwamen. De advocaat-generaal benadrukte dat de verdachten hiervan niet op de hoogte waren. ‘De verdachten kenden het slachtoffer niet, hadden geen problemen met hem en wisten niet waarom anderen hem dood wilden hebben. Dat kon hen allemaal ook niet schelen. Geld was wat hen dreef.’

Tijdens de behandeling van het hoger beroep kwam Anouar A. door een procedurefout van het gerechtshof bijna op vrije voeten. Een wrakingsverzoek hierom werd afgewezen.

Levenslang

Naoufal “Noffel” F. is in 2019 veroordeeld tot levenslang voor het inschakelen van het duo voor de huurmoord op Ali Motamed. Zijn hoger beroep is momenteel gaande.

A. werd door de rechtbank veroordeeld tot 20 jaar cel en M. tot 25 jaar.

Het Openbaar Ministerie eiste in hoger beroep een hogere gevangenisstraf tegen M. dan tegen A. omdat hij in 2008 al iemand dood heeft geschoten. Voor dit delict zat hij een gevangenisstraf uit. Tijdens de voorwaardelijke invrijheidstelling hiervan pleegde hij de moord op Ali Motamed, aldus het Openbaar Ministerie.

De twee verdachten stonden vandaag in hoger beroep ook terecht voor het helen en in brand steken van de vluchtauto. De BMW brandde uit op een parkeerplaats in een woonwijk. Het OM rekent het de verdachten aan zij geen acht hebben geslagen op mogelijke risico’s.