20 toeristen ontvoerd in Acapulco

In de badplaats Acapulco zijn vrijdagmidden 20 toeristen ontvoerd door een groep gewapende mannen, zo meldt BBC Mundo. Volgens een justitiewoordvoerder in de Mexicaanse badplaats wisten twee personen te ontkomen. Over de nationaliteit van de toeristen is niets bekend gemaakt. De lokale Mexicaanse kranten schrijven dat één van de toeristen de overval van een afstand zag gebeuren en naar de politie stapte. De groep van 22 reisde met vier auto’s en waren zoek naar een hotel. Badplaats Acapulco is de laatste jaren het toneel van bloedige confrontaties tussen verschillende drugsorganisaties. Plaatsen als het noordelijker gelegen Puerto Vallarta en de Oostkust bij Cancun trekken op dit moment meer toeristen. De afgelopen twee dagen heeft geweld elders in Mexico 34 levens gekost. Negen moorden waren in Ciudad Juarez aan de Amerikaanse grens, op dit moment de wereldrecordhouder als het om moorden gaat. In Culiacán werden zaterdagochtend mishandelde lichamen op straat gevonden (foto).

San Jose de la Cruz, een dorp in de deelstaat Durango, was er een treffen tussen twee rivaliserende bendes in een bloedbad dat veertien dodelijke slachtoffers tot gevolg had. De politie vond op een verlaten bergplateau naast de lijken een aantal pickup’s met kogelinslagen tientallen hulzen en projectielen van onder meer kaliber 7.62 wat betekent dat er is geschoten met volautomatische militaire geweren.

In de miljoenenstad Monterrey gooien onbekenden drie granaten tegen gebouwen: tegen het consulaat van de Verenigde Staten, tegen de muur van een gevangenis en tegen het gerechtsgebouw.

Sinds president Felipe Calderon drugskartels de oorlog verklaarde in december 2006 zijn er meer dan 28.000 doden gevallen in drugsgeralteerd geweld.