2260 kilo: Zes jaar geëist tegen Greg R.

In de zaak van de mysterieuze 2260 kilo coke in Brazilië heeft de officier van justitie voor de Rotterdamse rechtbank tegen Greg R. zes jaar gevangenisstraf geëist. Een medeverdachte van R. wordt door justitie als organisator bestempeld: tegen A. M. is negen jaar geëist. Tegen vier medeverdachten is vier jaar cel geëist, tegen een vijfde, Bessel P., zes jaar. De zaak draait om 2260 kilo, in brandstofgel verpakte, cocaïne die in een loods in Brazilië is gevonden in 2008. Vanaf het begin was de zaak omgeven door mysterie.

(foto camilleri.nl)

 

Een Braziliaanse ingenieur die de loods had gehuurd pleegde snel zelfmoord met een schilmesje in de politiecel en er was onduidelijkheid over de exacte hoeveelheid.

De Brazilianen deden twee keer een inval in dezelfde loods voordat alles gevonden was.

De bron van de drugs blijft onbekend. Er figureert in het dossier wel een zekere “Boeroe”, een Nederlander, die in Brazilië verblijft maar niet wordt opgespoord.

Het bewijs in de zaak is karig, alle verdachten zijn op vrije voeten, behalve Greg R. maar die wacht tot hij medio april naar Italië wordt overgeleverd omdat hij daar verdacht is in een andere cocaïnezaak.

Justitie ziet reizen naar Brazilië van R. als belastend. Maar directe aanwijzingen dat hij daar met witgoed in de weer was zijn er niet, laat staan met de de gewraakte 2260 kilo’s in Campinas. Jawel zegt de officier van justitie. In een telefoongesprek spreken Greg en een andere verdachte over stukken grond van 300 bij 7000 vierkante meter. Dat betekent – volgens de officier – 300 kilo voor 7000 dollar.

Maar in het dossier schrijft een politie-ambtenaar dat hem ‘ambtshalve bekend is dat een kilo cocaïne van goede kwaliteit in Brazilië 3315 dollar kost’.

De verklaring van de receptioniste van een Braziliaans hotel in de buurt van de loods, die Greg op een bepaalde dag zou hebben gezien, is ingetrokken door de officier van justitie. Foutje met de datum.

R. zelf zegt dat hij in Brazilië is geweest voor een cosmetische operatie en voor de aankoop van grond en vastgoed.

Er ligt nog een verklaring van een zekere Anthony H. die bij dat Greg met Braziliaanse cocaïne, maar deze detailleert die bewering niet. Ook zijn er ontmoetingen tussen verdachten in een wegrestaurant. 

R. voert in het dossier een flink wat telefoongesprekken met medeverdachten waaronder een paar van mistige aard. De officier van justitie destilleert daaruit twee pogingen tot aankoop van cocaïne in Brazillië die mislukken.

Tegen de Rotterdammer M. die volop in Brazilië aanwezig was ligt meer bewijs. Zo had hij ontmoetingen met twee Surinamers die de cocaïne verpakten. De officier van justitie zei te vermoeden aan de hand van vrachtbrieven dat M. meerdere transporten naar Europa had georganiseerd. Ook is onder hem bijna twee miljoen aan contanten gevonden. En hij had contact met de Braziliaanse ingenieur die zelfmoord pleegde.

Hij zei te verwachten dat M. een ontnemingsvordering van 60 miljoen tegemoet kan zien.

M. was vandaag op de zitting. De officier van justitie vindt dat de rechtsorde door hem ‘ernstig is geschokt’. Hij vindt dat de rechtbank onmiddellijk gevangenhouding moet bevelen als volgende week de pleidooien zijn.

Lees ook:

OM: ‘twee keer inval in loods Brazilië’

Hier alle berichten over de 2260 kilo zaak.